Smakosze.pl Przepisy Pyszne gołąbki z zaskakującym, rybnym farszem
canva/jabiru

Pyszne gołąbki z zaskakującym, rybnym farszem

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjne gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Istnieją jednak receptury, które korzystają z zupełnie innych składników. Poniżej zdradzamy, jak przygotować gołąbki z farszem rybnym oraz białą kaszą gryczaną. Ich smak oraz delikatność są wyjątkowe.

Zdecydowanie najlepsze gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści musi znaleźć się soczysty farsz, który również nie stawia żadnego oporu podczas jedzenia.

Jeśli nie lubisz smaku białej kaszy gryczanej, możesz zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak. Nie zalecamy wrzucania do farszu ryżu, ponieważ ten źle komponuje się w gołąbkach z rybą - znacznie smaczniejsze efekty daje korzystanie z silniejszych smakowo kasz.

Przepis na rybne gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 300 g kaszy białej

  • 1 kg białej ryby

  • 3 cebule

  • ćwiartka cytryny

  • 3 łyżki masła

  • 600 g pieczarek

  • 200 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od ugotowania kaszy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu. 2 cebule obierz ze skórki, posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ją przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij ją i ostudź. Połącz kawałki ryby z cebulą oraz kaszą, dopraw solą i pieprzem. Kapustę sparz w garnku z wodą i powoli odrywaj liście. Na każdym liściu ułóż porcje farszu i zawiń je w gołąbki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, zalej 100 ml wody i piecz przez 1,5 godziny.

Pieczarki posiekaj w plasterki. Ostatnią cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do niej pieczarki i smaż, aż większość wody odparuje. Wlej do nich 2 szklanki wody, a gdy ta zacznie się gotować, wlej śmietanę. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem i ozdobione świeżym koperkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy