Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy? Przygotuj aromatyczne leczo z jednym, niezwykłym składnikiem. Zamiast cukinii dodaj pieczarki- leczo będzie jeszcze smaczniejsze i każdy będzie prosił o dokładkę.
Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść dziennie, szczególnie wersję z pieczarkami, ponieważ doskonale wzmacniają smak całej potrawy. Sekretem idealnego leczo są również przyprawy- papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki.
To one nadają aromatu i lekkości całemu daniu. W leczo nie może zabraknąć oczywiście pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej. Sos pomidorowy świetnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerzy.
Leczo możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy dodajmy więcej pieczarek. Leczo możemy podać samo, z kromką świeżego chleba lub ugotowanymi na sypko ziemniakami z koperkiem.
Przepis na leczo z dodatkiem pieczarek
Składniki na 4- 5 porcji:
-
2 papryki czerwone
-
papryka żółta
-
duża cebula czerwona
-
2 kiełbasy podwędzane
-
300 g pieczarek
-
puszka pomidorów krojonych
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz
-
słodka papryka
-
olej do smażenia
Jak zrobić leczo z dodatkiem pieczarek?
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Składniki przełóż do wyższego garnka, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu, papryki mielonej i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę.
Do leczo dodaj pomidory z puszki, posiekaną natkę papryki, zioła prowansalskie i duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, koncentratem, ziołami prowansalskimi i papryką mieloną, smacznego.
Przygotuj również fasolkę po bretońsku oraz jednogarnkowe danie z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka , potrawy są pyszne i bardzo pożywne, idealne na rodzinny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
-
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
-
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: kuchcikgotuje.pl