Smakosze.pl Przepisy Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
canva/Piotr Krzeslak

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy? Przygotuj aromatyczne leczo z jednym, niezwykłym składnikiem. Zamiast cukinii dodaj pieczarki- leczo będzie jeszcze smaczniejsze i każdy będzie prosił o dokładkę.

Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść dziennie, szczególnie wersję z pieczarkami, ponieważ doskonale wzmacniają smak całej potrawy. Sekretem idealnego leczo są również przyprawy- papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki.

To one nadają aromatu i lekkości całemu daniu. W leczo nie może zabraknąć oczywiście pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej. Sos pomidorowy świetnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerzy.

Leczo możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy dodajmy więcej pieczarek. Leczo możemy podać samo, z kromką świeżego chleba lub ugotowanymi na sypko ziemniakami z koperkiem.

Przepis na leczo z dodatkiem pieczarek

Składniki na 4- 5 porcji:

  • 2 papryki czerwone

  • papryka żółta

  • duża cebula czerwona

  • 2 kiełbasy podwędzane

  • 300 g pieczarek

  • puszka pomidorów krojonych

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • słodka papryka

  • olej do smażenia

Jak zrobić leczo z dodatkiem pieczarek?

Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Składniki przełóż do wyższego garnka, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, dodaj szczyptę soli, pieprzu, papryki mielonej i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę.

Do leczo dodaj pomidory z puszki, posiekaną natkę papryki, zioła prowansalskie i duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, koncentratem, ziołami prowansalskimi i papryką mieloną, smacznego.

Przygotuj również fasolkę po bretońsku oraz jednogarnkowe danie z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka , potrawy są pyszne i bardzo pożywne, idealne na rodzinny obiad.

Pieczarki
canva/Dmitrii Ivanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchcikgotuje.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy