Obłędna fasolka po bretońsku bez namaczania. Szybki, tani i prosty obiad
Mamy dla was szybki, tani i prosty pomysł na obiad. Jest nim fasolka po bretońsku bez namaczania. Wychodzi obłędna, trzeba tylko pamiętać o jednym triku. Jakim? Najpierw należy ją zagotować, a potem odstawić na 15 minut. Warzywo błyskawicznie zmięknie. Poznajcie szczegóły przyrządzenia tej pysznej fasolki.
Fasolka po bretońsku jest prostym i smacznym daniem, którego podstawą jest warzywo strączkowe. Z tej racji potrawa ta jest o wiele zdrowsza i tańsza niż mięsny obiad. Co prawda zawiera trochę boczku i kiełbasy, ale raczej w charakterze dodatków, które dodają jej smaku i aromatu.
Przygotowanie fasolki po bretońsku, czy innego dania z fasoli zwykle zaczyna się od namoczenia suchych ziaren. Proces ten powinien trwać najlepiej kilka godzin, bo tyle czasu potrzebują nasiona fasoli, by odpowiednio zmięknąć w zimnej wodzie. My jednak zastosujemy prosty trik, dzięki któremu znacznie przyspieszymy przyrządzenie tej potrawy.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez namaczania?
Składniki:
40 dag suchej fasoli, np. Piękny Jaś
ok. 15 dag cienkiej kiełbas
ok. 20 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
majeranek
mały koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie fasolki
Fasolkę opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj. Przykryj ją i odstaw na 15 minut. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę. Wędliny zrumień na oleju. Dodaj do fasoli.
Z fasoli odlej wodę, zalej ją świeżym wrzątkiem, zagotuj. Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Fasolę gotuj, aż będzie miękka. Dodaj do niej koncentrat pomidorowy, majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość gotuj jeszcze kilka minut, by składniki dobrze się przegryzły. Fasolkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Jeśli sos jest dość rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki przesmażonej na maśle lub oleju. Rozprowadź całość częścią płynu z fasolki, wlej do garnka i gotuj jeszcze kilka minut.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na racuchy z białej fasoli, a także na fasolową pastę.
Źródło zdjęcia: canva/Zerbor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: mojegotowanie