Smakosze.pl Przepisy Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze
canva/Nungning20

Pyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Nikt mu się nie oprze

4 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z truskawkami, któremu nikt się nie oprze? Przygotuj ciasto na puszystym biszkopcie z masą serowo- truskawkową. Ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na deser z truskawkami dla całej rodziny, idealny do kawy.

Biszkopt, delikatna i puszysta masa z serków homogenizowanych, truskawek i galaretek to rewelacyjne połączenie. Ciasto przygotujesz ekspresowo, a cała tortownica zniknie jeszcze szybciej. Jeśli też uwielbiasz sezonowe, słodkie owoce, to ten deser na stałe zagości w Twoim domu.

Ciasto z truskawkami jest idealne zarówno do kawy w słoneczny dzień, jak i na wizytę gości i większe uroczystości. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku na około 10 minut, po czym wyjmij do całkowitego ostudzenia, ale zostaw go w tortownicy.

Masę serową przygotujesz błyskawicznie, a w połączeniu z tężejącymi galaretkami nabierze ładnego koloru truskawek i będzie jeszcze smaczniejsza. Pamiętaj, aby nie wlać za dużej ilości wody do galaretek, ponieważ masa nie stężeje tak, jak powinna.

Przygotuj również obiad na słodko z owocami sezonowymi- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami , podaj je z cukrem i kwaśną śmietaną, a sprawisz bliskim przepyszną niespodziankę.

Przepis na puszyste ciasto z truskawkami

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1/4 szklanki oleju

  • pół szklanki cukru

  • 2 jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 5 serków homogenizowanych waniliowych

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru

  • 300 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • truskawki do wyłożenia boków tortownicy i do dekoracji

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

Zrób biszkopt: do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj, następnie dodaj olej, stale mieszając. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem i ponownie wymieszaj. Masę biszkoptową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut i ostudź. W tym czasie przygotuj masę serową: galaretki zalej wrzątkiem , rozpuść i odstaw, żeby ostygły. Serki homogenizowane wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj do niej zimną, lekko tężejącą galaretkę, wymieszaj.

Boki tortownicy obłóż od środka plastrami truskawek, następnie delikatnie wlej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Gdy ciasto stężeje, udekoruj je truskawkami i podaj, smacznego.

Truskawki

Źródło zdjęcia: canva/ xamtiw

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniamagdy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy