Smakosze.pl
Kotlety z kaszy gryczanej

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Ich walory smakowe pozostają na długo w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z nim bez najmniejszych problemów.

Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie kojarzą nam się z daniem typowo mięsnym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety przyrządzić z kaszy. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety z kaszy gryczanej zachwycają niecodziennym smakiem

Nie da się ukryć, że kotlety uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Większość smakoszy stawia na ich mieloną lub schabową odsłonę. Czasami warto postawić na bardziej nieoczywiste rozwiązania. Kotlety z kaszy gryczanej są tego doskonałym potwierdzeniem.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościły kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy. Tym razem sięgniemy po specjał z kaszy gryczanej, który potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 100 g kaszy gryczanej

  • 120 g twarogu

  • jajko

  • 30 g koperku

  • 30 g szczypiorku

  • 30 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • olej

219051786 341295237660680 2984293523338978260 n

Niewiarygodnie pyszne gołąbki bez dodatku kapusty

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Na początku kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przeważnie wystarcza jedna torebka produktu. Gotową kaszę wyjmujemy z wrzątku i odcedzamy z nadmiaru wody. Przesypujemy ją do miski.

Kaszę wzbogacamy o twaróg. Najlepiej sprawdzi się tłusty lub półtłusty. Wówczas kotlety o wiele lepiej się skleją. Oba składniki łączymy ze sobą przy użyciu widelca. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Masę na kotlety z kaszy mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Formujemy niewielkie kotlety, które powinny przypominać klasyczne mielone. Smażymy je rozgrzanym oleju. Powinny zrobić się złociste z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 5 minut na średnim ogniu.

Kotlety z kaszy gryczanej już są gotowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz mizerii. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórkowy smakołyk w węgierskiej odsłonie.

Kotlety z kaszy gryczanej smakują obłędnie

Kotlety z kaszy gryczanej smakują obłędnie

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >