Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Ich walory smakowe pozostają na długo w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z nim bez najmniejszych problemów.
Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie kojarzą nam się z daniem typowo mięsnym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety przyrządzić z kaszy. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety z kaszy gryczanej zachwycają niecodziennym smakiem
Nie da się ukryć, że kotlety uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Większość smakoszy stawia na ich mieloną lub schabową odsłonę. Czasami warto postawić na bardziej nieoczywiste rozwiązania. Kotlety z kaszy gryczanej są tego doskonałym potwierdzeniem.
Jakiś czas temu na naszym portalu gościły kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy. Tym razem sięgniemy po specjał z kaszy gryczanej, który potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jakie składniki będą nam potrzebne?
100 g kaszy gryczanej
120 g twarogu
jajko
30 g koperku
30 g szczypiorku
30 g bułki tartej
sól
pieprz
papryka wędzona
olej
Prosty przepis na kotlety z kaszy gryczanej
Na początku kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przeważnie wystarcza jedna torebka produktu. Gotową kaszę wyjmujemy z wrzątku i odcedzamy z nadmiaru wody. Przesypujemy ją do miski.
Kaszę wzbogacamy o twaróg. Najlepiej sprawdzi się tłusty lub półtłusty. Wówczas kotlety o wiele lepiej się skleją. Oba składniki łączymy ze sobą przy użyciu widelca. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
Masę na kotlety z kaszy mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Formujemy niewielkie kotlety, które powinny przypominać klasyczne mielone. Smażymy je rozgrzanym oleju. Powinny zrobić się złociste z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 5 minut na średnim ogniu.
Kotlety z kaszy gryczanej już są gotowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz mizerii. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórkowy smakołyk w węgierskiej odsłonie.
Jakub Kossakowski / Materiały własne
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty trick, dzięki któremu kalafior po ugotowaniu będzie idealnie śnieżnobiały
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: Ania gotuje