Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.07.2021 02:00

Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Ich walory smakowe pozostają na długo w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z nim bez najmniejszych problemów.

Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie kojarzą nam się z daniem typowo mięsnym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety przyrządzić z kaszy. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety z kaszy gryczanej zachwycają niecodziennym smakiem

Nie da się ukryć, że kotlety uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Większość smakoszy stawia na ich mieloną lub schabową odsłonę. Czasami warto postawić na bardziej nieoczywiste rozwiązania. Kotlety z kaszy gryczanej są tego doskonałym potwierdzeniem.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościły kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy. Tym razem sięgniemy po specjał z kaszy gryczanej, który potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 100 g kaszy gryczanej

  • 120 g twarogu

  • jajko

  • 30 g koperku

  • 30 g szczypiorku

  • 30 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • olej

Prosty przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Na początku kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przeważnie wystarcza jedna torebka produktu. Gotową kaszę wyjmujemy z wrzątku i odcedzamy z nadmiaru wody. Przesypujemy ją do miski.

Kaszę wzbogacamy o twaróg. Najlepiej sprawdzi się tłusty lub półtłusty. Wówczas kotlety o wiele lepiej się skleją. Oba składniki łączymy ze sobą przy użyciu widelca. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Masę na kotlety z kaszy mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Formujemy niewielkie kotlety, które powinny przypominać klasyczne mielone. Smażymy je rozgrzanym oleju. Powinny zrobić się złociste z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 5 minut na średnim ogniu.

Kotlety z kaszy gryczanej już są gotowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem tłuczonych ziemniaków oraz mizerii. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ogórkowy smakołyk w węgierskiej odsłonie.

Kotlety z kaszy gryczanej smakują obłędnie
Kotlety z kaszy gryczanej smakują obłędnie

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram