Smakosze.pl Przepisy Pyszne placki ziemniaczane z jajkiem według Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Pyszne placki ziemniaczane z jajkiem według Tomasza Strzelczyka

7 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że placki ziemniaczane zawsze wyglądają w taki sam sposób. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha zaprezentował swoją wersję. Kucharz nie dodaje wszystkich jajek do ciasta - zamiast tego część smaży bezpośrednio na plackach.

Placki ziemniaczane to szybki, prosty i sycący pomysł na posiłek, który każdy może z wielką łatwością przygotować w domowym zaciszu. Niektórym może jednak przeszkadzać powtarzalność przepisu i poszukują nowych rozwiązań.

Takim osobom polecamy recepturę Tomasza Strzelczyka, który postanowił nie wbijać całych jajek bezpośrednio do ciasta. Zamiast tego dodaje je dopiero podczas smażenia, dlatego tworzy się swojego rodzaju jajko sadzone na każdym z placuszków.

Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na chrupiące kotlety schabowe bez smażenia na patelni.

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 6 jajek

  • szczypiorek

  • szynka z indyka

  • łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia i obrania kartofli ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach i przełóż do głębokiej miski. Zalej je zimną wodą i dokładnie zamieszaj. Odstaw miskę na kilka minut.

Po tym czasie odsącz kartofle od wody i dokładnie odciśnij je na sitku. Wrzuć je z powrotem do suchej miski. Pokrój wędlinę w niewielką kostkę i dodaj do ziemniaków. Wbij jedno jajko, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem.

Na patelnie wylej olej i podgrzej ją. Gdy tłuszcz będzie gorący, wylewaj na niego porcje ciasta. Zrób w każdym placku wgłębienie i wbij do niego jajko. Smaż je, aż uzyskasz złoty kolor na jeden ze stron, a białko się zetnie. Smacznego.

Placek ziemniaczany z jajkiem

Źródło: Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kanał YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy