Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni
Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień.
Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.
Czego potrzebujesz do przygotowania puszystych racuchów ze śliwkami
Składniki:
-
garść śliwek węgierek
-
szklanka mąki pszennej
-
1,5 łyżki cukru
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
niecała szklanka mleka
-
1 jajko
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować racuchy ze śliwkami
Śliwki na racuchy umyj i poprzekrawaj na pół . Z każdego owocu usuń pestkę. Następnie pokrój śliwki na cienkie plasterki .
Mąkę przesiej do miski. Dzięki temu mąką napowietrzy się, a racuchy wyjdą wyjątkowo puszyste . Następnie dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną . Składniki wymieszaj.
Do sypkich składników na racuchy dodaj mleko oraz jajko . Całość wyrób na gładką masę za pomocą trzepaczki kuchennej . Zadbaj, aby w cieście na racuchy nie powstały grudki . Na koniec połącz ciasto z pokrojonymi śliwkami.
Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz. Nakładaj porcje ciasta na racuchy i smaż z obu stron na rumiany kolor . Po usmażeniu racuchy są gotowe do podania. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem . Spróbuj tych wspaniałych racuchów z borówkami . Przedstawiamy także klasyczny wariant jabłkowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie