Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu
Jeśli znudził ci się już klasyczny rosół, łatwo możesz odmienić jego smak. Proponujemy dziś pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu. Jest pożywny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. A o jego azjatyckim charakterze przesądza dosłownie kilka dodatków.
Niektórzy na hasło chińska zupa myślą o potrawie z torebki. Jednak nie o takim daniu tu mowa. Dziś pokażemy wam jak zamienić klasyczny rosół w oryginalną, pyszną zupę. Można ją też przygotować na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. A smak tego orientalnego rosołu da się modyfikować na wiele sposobów, dodając lub ujmując składniki.
Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu
Składniki:
-
1 duży filet z kurczaka
-
olej do smażenia
-
2 marchewki
-
1 cebula
-
pół czerwonej papryki
-
mała ostra papryczka
-
kawałek pora
-
2 ząbki czosnku
-
2-3 cm świeżego imbiru
-
1,5 l rosołu lub bulionu drobiowego
-
curry lub kurkuma
-
przyprawa chińska
-
sól
Przygotowanie orientalnego rosołu
Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w dość krótkie i wąskie paski. Oprósz je solą, obsmaż na oleju, delikatnie rumieniąc.
Marchewki obierz, pokrój w zapałkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, pokrój w paski. Papryczkę posiekaj. Por oczyść, pokrój w paski.
Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp czosnek i imbir. Mieszając, smaż minutę, aż puszczą aromat.
Rosół lub bulion zagotuj, dodaj do niego przesmażony czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Całość gotuj ok. 10 minut.
Zupę dopraw curry, przyprawą chińską i solą. Dodaj do niej kawałki obsmażonego kurczaka, podgrzewaj 2-3 minuty. Podawaj z makaronem sojowym lub ryżowym.
Wskazówki:
-
Do zupy możesz też dodać namoczone i pokrojone w paski grzyby mun, a także fasolkę szparagową, strączki groszku czy trochę poszatkowanej kapusty. Im więcej warzyw dodasz, tym zupa będzie bardziej pożywna.
-
Zupę możesz też doprawić sosem sojowym. Sprawi, że będzie bardziej wyrazista w smaku i nieco ciemniejsza.
-
Przed podaniem zupę możesz posypać świeżą, posiekaną kolendrą.
Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na klasyczny rosół . Sprawdź też, jak przygotować bezmięsny rosół .
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram