Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne
Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.
Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?
Przepis na delikatne racuchy na jogurcie
Składnik:
-
2,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-
2 duże jajka
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
3 łyżki drobnego cukru
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
olej do smażenia
Smażenie puszystych racuchów krok po kroku
Jogurt na racuchy wlej do dużej miski. Dodaj jajko i rozetrzyj składniki na jednolitą masę . Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia . Mieszaj do momentu, aż ciasto na racuchy będzie miało jednolitą konsystencje .
Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj kolejno porcje ciasta na racuchy . Każdy placuszek smaż z obu stron na rumiany kolor . Staraj się, aby racuchy były porównywalnej wielkości .
Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Podawaj posypane cukrem pudrem . Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu , ale można je z powodzeniem serwować również na zimno. Kolejnym prostym deserem wartym polecenia, jest budyń ryżowy . Minimum składników, maksimum smaku znajdziesz w tym przepisie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
-
Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich
-
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości