Smakosze.pl Przepisy Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne
Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne

22 września 2022

Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.

Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?

Przepis na delikatne racuchy na jogurcie

Składnik:

  • 2,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 duże jajka

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki drobnego cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej do smażenia

Smażenie puszystych racuchów krok po kroku

Jogurt na racuchy wlej do dużej miski. Dodaj jajko i rozetrzyj składniki na jednolitą masę . Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia . Mieszaj do momentu, aż ciasto na racuchy będzie miało jednolitą konsystencje .

Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj kolejno porcje ciasta na racuchy . Każdy placuszek smaż z obu stron na rumiany kolor . Staraj się, aby racuchy były porównywalnej wielkości .

Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Podawaj posypane cukrem pudrem . Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu , ale można je z powodzeniem serwować również na zimno. Kolejnym prostym deserem wartym polecenia, jest budyń ryżowy . Minimum składników, maksimum smaku znajdziesz w tym przepisie .

Canva / DONOT6
Canva / DONOT6

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy