Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny
Ciasto z 3 składników to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto możemy dodatkowo podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, dżemem lub owocami sezonowymi, każdy będzie prosił o dokładkę.
Do przygotowania ciasta z 3 składników potrzebujemy białej czekolady, serków śmietankowych i białek. Ciasto przypomina sernik japoński, ponieważ jest bardzo dobrze wyrośnięty, a jest bez grama proszku do pieczenia czy sody.
Ciasto z 3 składników wymaga odpowiedniego pieczenia. Ciasto będzie puszyste i doskonale wyrośnięte, jeśli upieczemy je w tortownicy umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie. Do naczynia wlewamy wodę i dosłownie gotujemy ciasto w piekarniku.
Nie wyrzucajmy żółtek z jajek. Mimo, że w cieście z 3 składników potrzebujemy tylko białek, żółtka możemy przechowywać w lodówce i ponownie wykorzystać w ciągu maksymalnie 2 dni. Żółtka dodajmy do jajecznicy, możemy przygotować z nich kultowy kogel mogel lub przepyszny Crème brûlée, czyli francuski deser z dodatkiem karmelizowanego cukru.
Ciasto z 3 składników, puszysty deser dla całej rodziny
Składniki:
białka z 7 dużych jajek
220 g sera śmietankowego (temperatura pokojowa)
280 g białej czekolady
Jak zrobić ciasto z 3 składników? Cała blacha zniknie błyskawicznie
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, żeby zmieściła się na nim tortownica z ciastem.
Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z serkami śmietankowymi, odstaw do przestudzenia. Oddziel białka od żółtek, białka ubijaj, aż osiągną konsystencję bezową.
1/4 masy bezowej dodaj do roztopionej czekolady i dokładnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj resztę masy bezowej, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełóż na tortownicę umieszoną w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie.
Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, najlepiej do połowy wysokości tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50- 60 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie.
Ciasto po ostudzeniu wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem i podać np. z domowym dżemem porzeczkowym, wiśniowym lub ulubionymi owocami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Źródło: o2/kuchnia