Smakosze.pl
Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny

canva/ Iulia Cozlenco

Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny

14 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto z 3 składników to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto możemy dodatkowo podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, dżemem lub owocami sezonowymi, każdy będzie prosił o dokładkę.

Do przygotowania ciasta z 3 składników potrzebujemy białej czekolady, serków śmietankowych i białek. Ciasto przypomina sernik japoński, ponieważ jest bardzo dobrze wyrośnięty, a jest bez grama proszku do pieczenia czy sody.

kawa z kardamonem

Dodaj szczyptę do kawy. Rozbudzi Cię w chłodny poranek i doda energii na cały dzień

CZYTAJ DALEJ

Ciasto z 3 składników wymaga odpowiedniego pieczenia. Ciasto będzie puszyste i doskonale wyrośnięte, jeśli upieczemy je w tortownicy umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie. Do naczynia wlewamy wodę i dosłownie gotujemy ciasto w piekarniku.

Nie wyrzucajmy żółtek z jajek. Mimo, że w cieście z 3 składników potrzebujemy tylko białek, żółtka możemy przechowywać w lodówce i ponownie wykorzystać w ciągu maksymalnie 2 dni. Żółtka dodajmy do jajecznicy, możemy przygotować z nich kultowy kogel mogel lub przepyszny Crème brûlée, czyli francuski deser z dodatkiem karmelizowanego cukru.

Ciasto z 3 składników, puszysty deser dla całej rodziny

Składniki:

  • białka z 7 dużych jajek

  • 220 g sera śmietankowego (temperatura pokojowa)

  • 280 g białej czekolady

Jak zrobić ciasto z 3 składników? Cała blacha zniknie błyskawicznie

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, żeby zmieściła się na nim tortownica z ciastem.

Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z serkami śmietankowymi, odstaw do przestudzenia. Oddziel białka od żółtek, białka ubijaj, aż osiągną konsystencję bezową.

1/4 masy bezowej dodaj do roztopionej czekolady i dokładnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj resztę masy bezowej, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełóż na tortownicę umieszoną w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie.

Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, najlepiej do połowy wysokości tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50- 60 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie.

Ciasto po ostudzeniu wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem i podać np. z domowym dżemem porzeczkowym, wiśniowym lub ulubionymi owocami, smacznego.

Ciasto z 3 składników

canva/ kaorinne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2/kuchnia

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >