Smakosze.pl Przepisy Raz-dwa kroję paprykę i mieszam z ją z tymi dodatkami. Moja błyskawiczna surówka jest lepsza, niż w restauracji
Fot. Shutterstock/Taras Grebinets

Raz-dwa kroję paprykę i mieszam z ją z tymi dodatkami. Moja błyskawiczna surówka jest lepsza, niż w restauracji

17 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka do obiadu nie musi być nudna. Założę się, że takiej, jak moja, jeszcze nie próbowałaś. Podstawą jest chrupiąca papryka, którą łączę z kilkoma prostymi składnikami. Robi się ją dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego.

Najlepsza surówka na obiad

Odkąd mam przepis na tę surówkę, robię ją bardzo często. Smakuje wyśmienicie i przebija większość surówek z restauracji. W dodatku smakuje do każdego obiadu. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie.

Papryka w połączeniu z kilkoma składnikami i smacznym sosem sprawi, że będziesz chciała jeść tę surówkę na okrągło. Zrób ją z poniższego przepisu i sama przekonaj się o jej smaku.

papryki.jpg
Fot. Canva/9aTTh
Rodzina non stop prosi mnie o te ciastka. Na szczęście robię je w kilka minut z zaledwie 3 składników

Nie tylko papryka

Głównym składnikiem surówki jest papryka. Oprócz niej będziesz potrzebowała jeszcze składników z listy poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 10 g musztardy
  • 40 ml oliwy
  • 5 g cukru
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Papryki umyj, a następnie wytnij z nich gniazda z nasionami. Przygotowane papryki pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj w piórka. Do miski przełóż oba warzywa.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Do małej miski wlej oliwę oraz włóż musztardę. Wsyp cukier, pieprz oraz sól.

Wymieszaj ze sobą składniki na jednolity sos. Następnie przelej go do miski z warzywami. Ponownie wymieszaj ze sobą składniki i surówka gotowa. Sprawdź, jak zrobić sernik z 2 składników oraz poznaj patent Makłowicza na mazurka .

krojenie.jpg
Fot. Canva/mediaphotos
Jedz tak na Wielkanoc, a na pewno nie przytyjesz. Dietetyk zdradza najlepsze sposoby na święta
Zapomnij o zwykłych mielonych, te biją je na głowę. Ich sekret tkwi w 1 prostym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy