Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina non stop prosi mnie o te ciastka. Na szczęście robię je w kilka minut z zaledwie 3 składników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.03.2024 16:46

Rodzina non stop prosi mnie o te ciastka. Na szczęście robię je w kilka minut z zaledwie 3 składników

rozkładanie ciastek na blaszce
Fot. Facebook/Smaczny

To najlepszy i najszybszy przepis na ciastka. Zrobisz je w chwilę, a w dodatku potrzebujesz tylko 3 składników. Twoja rodzina będzie zachwycona. Poniżej opiszę ci wszystko krok po kroku.

Błyskawiczne ciastka

Każdy z nas lubi słodkie przekąski. Znacznie lepiej smakują, kiedy robi się je w domu. Są zdrowsze, bo sama możesz kontrolować ilość cukru oraz skład ciasteczek. 

Z tym przypisem zawsze ci wyjdą, a w dodatku dzięki niemu te ciastka zrobisz błyskawicznie. Sądząc po opiniach mojej rodziny, myślę, że twojej również będą smakowały. Przygotuj się na to, że będziesz musiała robić je bardzo często. Poniżej przedstawię ci potrzebne produkty oraz przepis. 

jmikosowanie jajek.jpg
Fot. Canva/vinicef
Jedz tak na Wielkanoc, a na pewno nie przytyjesz. Dietetyk zdradza najlepsze sposoby na święta Salmonella w sałatce jarzynowej. To w tej marce znaleziono groźne bakterie

Co będziesz potrzebować?

Jak już wspomniałem, potrzebnych składników jest niewiele, bo tylko trzy. To wystarczy, aby zrobić smakowity deser do kawy po obiedzie. Na liście poniżej znajdziesz wszystkie produkty. Podobny przepis znajduje się na kanale Smaczny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 330 g mąki pszennej

Przepis na ciastka

Jajka wbij do miski. Wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj oba składniki na gęstą pianę. Mąkę przesiej do miski. Składniki wymieszaj ze sobą. Zadbaj o to, aby nie powstały grudki. Ciasto ma być gęste i lejące. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformuj na blaszce okrągłe ciasteczka. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe ciastka podawaj z filiżanką herbaty lub kawy. Sprawdź, czym Ewa Wachowicz zalewa gołąbki oraz dowiedz się, jakiego mięsa nie dodawać do rosołu

formowanie ciastek.jpg
Fot. Facebook/Smaczny