Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych mielonych, te biją je na głowę. Ich sekret tkwi w 1 prostym dodatku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.03.2024 15:50

Zapomnij o zwykłych mielonych, te biją je na głowę. Ich sekret tkwi w 1 prostym dodatku

kotletymielone
Fot. Shutterstock/Nicole Lienemann

Jeśli lubisz kotlety mielone, to musisz wypróbować poniższy przepis. Dzięki dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni, zachwycą smakiem każdego smakosza. Mi smakują 100 razy bardziej niż klasyczne mielone. Nie zgadniesz, co kryje się w mięsie.

Kotlety mielone z prostym dodatkiem

Kotlety mielone są zawsze dobrym pomysłem na obiad. Smakują całej rodzinie i może je szybko przyrządzić. Dlatego, jeśli lubisz tradycyjne mielone, to również te kotlety będą ci smakować. Może nawet dużo bardziej od tak popularnych mielonych?

Wszystko dlatego, że te kotlety, na które polecamy przepis, robione są razem z chrupiącymi grzankami. Danie wychodzi pyszne i bije na głowę smakiem zwykłe mielone. Przyrządź je w swojej kuchni, no naprawdę warto. Zobaczysz, że będziesz do nich wracać co i raz.

kotlety mielone
Fot. Canva/tgchan
Makłowicz ma najlepszy patent na mazurek. Zawsze się udaje i zachwyca smakiem Naukowcy odkryli "białko mądrości" . To ono odpowiada za sukcesy w szkole

Jak zrobić kotlety z grzankami?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kajzerki w kosteczkę już dzień wcześniej. Zostaw ją do wyschnięcia. Następnego dnia do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  majeranek roztarty w dłoniach. Mięso dopraw też solą i pieprzem.

Wyrabiaj mięso, aż stanie się dość kleista. Do masy wbij jajka i dorzuć pokrojoną dzień wcześniej bułkę. Dokładnie wszystko wymieszaj i formuj kotlety. Na zewnątrz i w środku będą grzanki. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. 

Kotlety, które smakują i cieszą oko

Kotlety z grzankami przyciągają od razu wzrok. Przypominają trochę mozaikę i sprawiają, że mamy ochotę po nie sięgnąć. Warto to zrobić, bo są nie tylko soczyste, ale też wyjątkowo chrupiące. Grzanki w środku mięsa i na zewnątrz są pyszne.

Kotlety z grzankami możesz podać też z ziemniakami i ulubioną surówką. Będą smacznym pomysłem na rodzinny obiad i zrobią wrażenie na domownikach. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab wielkanocny z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na gołąbki w żurze od Ewy Wachowicz. 

kotlety mielone
Fot. Canva/decoplus.inc te

Źródło: dietamojapasja.com