Makłowicz ma najlepszy patent na mazurek. Zawsze się udaje i zachwyca smakiem
Już niebawem będziemy cieszyć się smakiem wielkanocnych mazurków. Tymczasem polecamy patent Roberta Makłowicza na to świąteczne ciasto. Czekoladowy smak i wyjątkowa kruchość to znaki rozpoznawcze tego pysznego wypieku.
Mazurek od Roberta Makłowicza, czyli niebo w gębie
Czy lubicie mazurki? Czekamy na nie cały rok i smakują najlepiej w Wielkanoc. To tradycyjne polskie ciast robione jest z kilku warstw kruchych płatów ciasta. Używa się do niego też masy o rozmaitych smakach. Zwykle jest to masa migdałowa, orzechowa, kajmakowa lub pomarańczowa. Jak mazurka robi Robert Makłowicz?
Używa dużo kakao i przygotowuje ciasto, które kusi kruchością. Do tego sporo migdałów, a wyjdzie mazurek, że palce lizać. Będzie obłędnie smakować w Wielkanoc. Skorzystaj z przepisu Roberta Makłowicza na mazurek, który zawsze się udaje i zachwyca smakiem. Przepis znajdziesz poniżej.
Mieszam je z majonezem i takim sosem zalewam sałatkę jarzynową. Jest 100 razy lepszaJak upiec mazurka z przepisu Roberta Makłowicza?
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 żółtka
Składniki na masę kakaową:
- 200 g ciemnego kakao w proszku
- laska wanilii
- 4 łyżki mleka
- 100 g masła
- garść migdałów
Na stolnicę wyłóż mąkę tortową, masło, cukier puder i wbij żółtka. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto umieść w okrągłej formie i połóż na niego jakieś obciążenie, po to, by ciasto się nie uniosło i nie pękło.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie rozetnij laskę wanilii i wyjmij ziarna. Do garnka z mlekiem wsyp cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Gdy cukier się roztopi, dodaj kakao. Następnie zmiksuj masę z masłem i dodaj szczyptę soli.
Mazurek od Makłowicza zawsze się udaje
Gdy masa kakaowa ostygnie, wyłóż ją na upieczony spód. Natomiast górę ciasta posyp migdałami. Ciasto jest już gotowe do podania. Kruche ciasto możesz zrobić nawet 5 dni przed przyrządzeniem kremu. Jednak należy pamiętać, by przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.
Mazurek z przepisu Roberta Makłowicza zachwyca czekoladowym smakiem i znakomitą kruchością. Rozpływa się w ustach, a podany na Wielkanoc szybko zniknie ze stołu. Warto skorzystać z tego przepisu, bo ciasto zawsze się udaje. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wielkanocny schab z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na apetyczne domowe bułeczki.
Źródło: rmf.fm