Smakosze.pl Porady Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal
Fot. Shutterstock/New Africa

Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal

21 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy podczas smażenia, zdarza ci się, że olej nadmiernie pryska? Poznaj sposób, dzięki któremu tłuszcz już nigdy cię nie poparzy i nie zabrudzi twojej kuchni. Ten łatwy sposób będziesz stosować go za każdym razem.

Smażenie, czyli brudna sprawa w kuchni

Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych form obróbki termicznej wielu potraw. Niestety, podczas niej bardzo często zdarza się, że olej zaczyna pryskać i staje się zagrożeniem nie tylko dla kucharza, ale i dla kuchennych mebli oraz ubrań. Aby temu przeciwdziałać, wielu kucharzy wykorzystuje patent z solą. Wsypują odrobinę przyprawy, a następnie wlewają olej i rozgrzewają go.

Metoda nie zawsze okazuje się jednak skuteczna. Na szczęście wiemy, jak sprawić, aby olej podczas smażenia nie pryskał. Wystarczy użyć innego zaskakującego składnika. Czytaj dalej, a dowiesz się co to za składnik i jak go wykorzystać podczas smażenia.

patelnia.jpg
Fot. Canva/Africa images
Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Dlaczego olej pryska?

Zanim poznasz sposób na pryskający olej, musisz zrozumieć, dlaczego w ogóle tak się dzieje. Olej nie znosi wody, kiedy się z nią złączy podczas smażenia, dochodzi do naturalnej reakcji, która objawia się wspomnianym pryskaniem. Czasami bierze się ona z patelni, która nie była wytarta do sucha po umyciu, ale najczęściej bierze się ze smażonych składników. Mięso bardzo często puszcza wodę podczas smażenia i stąd wspomniana reakcja. Na szczęście można temu zaradzić, o czym dowiesz się za chwilę.

Olej nie pryska z tym dodatkiem

W walce, z pryskającym z patelni olejem, pomocna okazuje się… skorupka po jajku . Pomysł, choć może dziwić, okazuje się skuteczny. Przed użyciem skorupki, należy ją dokładnie wyczyścić i umyć. Smażenie ze skorupką wygląda dosyć podobnie. T rzeba wlać olej na patelnię, a następnie włożyć skorupkę. Kiedy olej się rozgrzeje, należy włożyć, na przykład mięso i gotowe. Olej nie pryska, a kotlet smaży się tak samo dobrze.

Sprawdź także przepis na zupę grzybową oraz dowiedz się, jaka ryba jest zdrowsza niż łosoś .

skorupka.jpg
Fot. Canva/FSTOPLIGHT
Moja mama co roku podaje tę sałatkę na Andrzejki. Znika ze stołu jako pierwsza
Weź do ręki i zawiń w nie farsz. Krokiety zrobisz 2 razy szybciej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy