Wystarczy ciasto drożdżowe i zwykła miska. Zapisz ten patent i zrób na Wielkanoc

Szukasz pomysłu na ciekawą dekorację wielkanocną? Wystarczy, że wyrobisz ciasto drożdżowe, pokroisz je radełkem w paski, a następnie przygotujesz zwykłą, metalową miskę. W ten właśnie sposób powstanie jadalny koszyczek na Wielkanoc. Będzie piękną dekoracją i wszyscy później zjedzą go ze smakiem.
Koszyczek z ciasta drożdżowego jako wielkanocna ozdoba
Koszyczek wypełniony wędlinami, jajkami, chrzanem i słodyczami jest symbolem świąt wielkanocnych, a także dostatku i radości z nowego życia. Zgodnie z tradycją powinien być wiklinowy i przyozdobiony gałązkami bukszpanu oraz haftowaną ściereczką.
Poznaliśmy jednak sposób, dzięki któremu te ozdoby będą zbędne, bo sam koszyk będzie zachwycał niespotykaną formą, a także wykonaniem. Bo kto powiedział, że wielkanocny koszyczek nie może być przygotowany z ciasta drożdżowego?
Oczywiście nie polecamy, aby po upieczeniu wypełnić go żywnością i udać się na święcenie pokarmu, bo mogłoby się to skończyć małą katastrofą, ale jako ozdoba taki koszyk jest w sam raz. Poniżej prezentujemy przepis na ciasto drożdżowe, a w dalszej części instrukcję przygotowania koszyczka. Ten wielkanocny patent znaleźliśmy na kanale W Mojej Pysznej Kuchni na YouTube.

Przepis na ciasto drożdżowe na Wielkanoc
Wyrobienie idealnego ciasta drożdżowego jest łatwe, ale trzeba trzymać się odpowiednich proporcji. Podajemy je wraz ze składnikami w postaci poniższej listy. Sprawdź ją, a następnie przygotuj z nich ciasto według instrukcji.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 650 g mąki pszennej
- 20 g suchych drożdży
- 125 ml oleju
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 250 ml wody
- 1 jajko
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przygotowanie koszyczka należy rozpocząć od wyrobienia ciasta drożdżowego. Do miski przesiej mąkę. Wsyp także drożdże, cukier i sól. Wlej wodę oraz olej. Na koniec wbij jajko i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, zagnieć je w jednolite i gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie, kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie. Następnie rozłóż na stolnicy i rozwałkuj na cienki placek. Za pomoc noża do pizzy podziel je na długie paski o szerokości około 2-2,5 centymetrów.

Jak zrobić koszyczek z ciasta drożdżowego?
Metalową miskę o średnicy około 20 centymetrów odwróć do góry dnem i obłóż folią spożywczą. Nakładaj na nią paski ciasta w równych odstępach. Wszystkie kawałki połącz na środku. Odetnij nadmiar ciasta, które wystaje daleko poza obrys miski.

Z ciasta uformuj cienkie, długie wałeczki, a następnie przepleć je przez ułożone wcześniej paski. Czynność powtarzaj, do momentu ulepienie koszyczka. Wierzch koszyczka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Kiedy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim koszyczek z ciasta wraz z miską, na której został uformowany. Piecz go przez 35 minut.

W czacie pieczenia z pozostałego ciasta wykonaj warkocz, który będzie rączką koszyczka. Uformuj z niego trzy cienki wałki i zapleć je ze sobą. Nałóż go na miskę, posmaruj jajkiem i również go upiecz, ale tylko przez 20 minut.

Koszyczek oddziel od miski. W miejscu, gdzie ma znajdować się uchwyt, wbij wykałaczki. Następnie nadziej na nie przygotowany warkocz i gotowe.
Niedawno pisaliśmy także o składniku, który musi znaleźć się cieście na wielkanocną babkę. Wskazywaliśmy także, jakie produkty warto kupić na wielkanocnej promocji w Biedronce.






































