Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat
Prezentujemy recepturę Ewy Wachowicz na kultowe ciasto „zebra". Ten hit z dawnych lat królował kiedyś na domówkach i szybko znikał z talerzyków. Czemu więc nie wrócić do niego dziś? Przygotujcie „zebrę" według poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Ciasto „zebra" swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Do formy nakłada się na przemian trochę ciasta ciemnego i jasnego, w wyniku czego powstają piękne, naturalne paski. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi oleju.
Ewa Wachowicz proponuje posmarować „zebrę" rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Dzięki temu wypiek zyskuje nie tylko piękny wygląd, ale też niesamowity smak.
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto „zebra"
Składniki:
-
5 jajek
-
1 i 1/2 szklanki cukru drobnego
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
3 szklanki mąki plus 2 łyżki
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka oleju np. arachidowego
-
1 szklanka wody
-
2 łyżki ciemnego kakao
-
1 tabliczka mlecznej czekolady
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki mleka
-
3 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie ciasta „zebra"
Jajka wybij do miski, zmiksuj. Miksuj na puszystą masę, dodając do nich stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę.
Ciasto krótko zmiksuj. Podziel je na dwie równe części. Jedną wymieszaj z 2 łyżkami kakao, drugą z 2 łyżkami mąki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy połóż 2 łyżki ciasta ciemnego, a potem 2 łyżki ciasta jasnego. Kładź na przemian dwa rodzaje ciasta, aż zużyjesz oba składniki.
Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ciasto około godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
Czekoladę połam na kawałki, wrzuć je do rondelka. Dodaj masło i mleko, podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Orzechy przebierz, drobno posiekaj. Ciepłą polewą posmaruj ciasto, posyp posiekanymi orzechami. Całość zastudź.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na sernik kokosowy , a także na ciasto drożdżowe bez wyrabiania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
-
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
-
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: ewawachowicz