Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz. Zrobisz go nawet bez cukru

Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz. Zrobisz go nawet bez cukru

Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz
canva/patnowa; Pawel Wodzynski/East News

Sernik kokosowy jest doskonałym deserem do podania na rodzinnym spotkaniu. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować to smaczne ciasto bez dodatku cukru. Zastępuje go zdrowym słodzikiem. Spróbujecie?

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz skusi was kokosową nutą i niezwykłą lekkością. W recepturze nie uwzględniono cukru, stosując jego zdrowy i bezkaloryczny zamiennik. Każdy będzie mógł go spróbować. Skusicie się?

Przepis na kokosowy sernik według Ewy Wachowicz

Ciasto przygotowujemy w tortownicy o średnicy 28 cm.

Składniki na spód:

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki kakao

  • 250 g mąki pszennej

  • 120 g erytrytolu

  • 150 g ziemnego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,2 kg mielonego twarogu, najlepiej tłustego

  • 200 g mleka kokosowego z puszki

  • 350 g erytrytolu

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 6 jaj zerówek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie sernika kokosowego według Ewy Wachowicz:

Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Podobnie postępujemy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło oraz zmielony erytrytol posiekać. Niewielkim nożem siekamy składniki, łącząc je ze sobą.

Dodajemy żółtka i sprawnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną z nich umieszczamy w zamrażalniku na godzinę. Drugą wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy spód przez kwadrans.

Na przestudzone ciasto wykładamy przygotowaną według poniższej instrukcji masę serową. Wierzch pokrywamy startą na tarce o większych oczkach masą z zamrażalnika. Sernik Ewy Wachowicz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w piecu, przy uchylonych drzwiczkach.

Przygotowanie masy serowej:

Ser umieszczamy w misie miksera. Dodajemy słodzik i jaja. Wsypujemy również wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy, po czym łączymy całość z mlekiem kokosowym. Na koniec wlewamy likier, jeśli go używamy. Starannie miksujemy i przenosimy na podpieczony spód sernika.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na pyszne serniki. W tym artykule wyjawiamy sekret japońskiego specjału lekkiego niczym pianka. Ten natomiast zdradza recepturę na pyszny sernik z rosą.

Sernik kokosowy Ewy Wachowicz jest lekki i pyszny
canva/Solstizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz