Smakosze.pl Przepisy Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek
canva/wawritto

Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek

9 września 2022

Dobry farsz do pierogów ruskich charakteryzuje odpowiedni dobór składników. Kluczowe jest użycie ziemniaków i twarogu w proporcjach 1:1 oraz dodanie sporej ilości aromatycznej smażonej cebulki. Koniecznie spróbujcie — doświadczone kucharki nie mogą się przecież mylić.

Prosty i pełen smaku farsz na pierogi ruskie przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, taką samą ilość rozdrobnionego sera białego i sporo smażonej cebuli. Odpowiednio doprawione i zamknięte w delikatnym cieście nadzienie będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?

Przepis na doskonały farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 60 dag półtłustego twarogu lub miękkiego tofu naturalnego

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić znakomity farsz do pierogów ruskich?

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. W tym celu obieramy je, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonego wrzątku. Po 10-15 minutach powinny być miękkie. Najlepiej sprawdzać ich stan widelcem — rozdrobnione warzywa będą gotowe szybciej.

Ziemniaki odcedzamy i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe ugniatamy na purée przy pomocy tłuczka. Ser przenosimy do miski i kruszymy go dłońmi lub rozgniatamy widelcem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo i również je studzimy. Do sera wrzucamy chłodne ziemniaki i cebulę. Mieszamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz do pierogów ruskich jest gotowy.

Wskazówka: jeśli decydujecie się na wersję wegańską z naturalnym tofu, starannie je odsączcie po wyjęciu z opakowania. Im więcej wody usuniecie, tym łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję farszu.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na pierogi. Spróbujecie koniecznie słodkiej wersji z jabłkami i cynamonem . Polecamy także małopolski przysmak, czyli pierogi z serem żółtym .

Dobry farsz na pierogi ruskie zawiera tyle samo sera i ziemniaków
canva/nndrln

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy