Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek
Dobry farsz do pierogów ruskich charakteryzuje odpowiedni dobór składników. Kluczowe jest użycie ziemniaków i twarogu w proporcjach 1:1 oraz dodanie sporej ilości aromatycznej smażonej cebulki. Koniecznie spróbujcie — doświadczone kucharki nie mogą się przecież mylić.
Prosty i pełen smaku farsz na pierogi ruskie przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, taką samą ilość rozdrobnionego sera białego i sporo smażonej cebuli. Odpowiednio doprawione i zamknięte w delikatnym cieście nadzienie będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?
Przepis na doskonały farsz na pierogi ruskie
Składniki:
-
60 dag ziemniaków
-
60 dag półtłustego twarogu lub miękkiego tofu naturalnego
-
1 duża cebula
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić znakomity farsz do pierogów ruskich?
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. W tym celu obieramy je, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonego wrzątku. Po 10-15 minutach powinny być miękkie. Najlepiej sprawdzać ich stan widelcem — rozdrobnione warzywa będą gotowe szybciej.
Ziemniaki odcedzamy i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe ugniatamy na purée przy pomocy tłuczka. Ser przenosimy do miski i kruszymy go dłońmi lub rozgniatamy widelcem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo i również je studzimy. Do sera wrzucamy chłodne ziemniaki i cebulę. Mieszamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz do pierogów ruskich jest gotowy.
Wskazówka: jeśli decydujecie się na wersję wegańską z naturalnym tofu, starannie je odsączcie po wyjęciu z opakowania. Im więcej wody usuniecie, tym łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję farszu.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na pierogi. Spróbujecie koniecznie słodkiej wersji z jabłkami i cynamonem . Polecamy także małopolski przysmak, czyli pierogi z serem żółtym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
-
Słynna malinowa chmurka bez pieczenia. Idealne ciasto na deser
-
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis