Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych

Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych

Pierogi po małopolsku
canva/MagMos

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Ciocia Sabina robi je w wyjątkowy sposób. Jej sekret tkwi w nadzieniu. Delikatne ciasto warto wypełnić tartym serem żółtym o wyrazistym smaku. Wyrób będzie niezwykle aromatyczny i sycący. Spodoba się wszystkim szukającym urozmaicenia klasyki. Sprawdźcie koniecznie.

Pierogi z serem żółtym są wyśmienitą alternatywą dla ciasta wypełnianego mięsem czy kapustą z grzybami. Małopolski farsz z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Ciocia Sabina od lat przygotowuje pierogi z takim nadzieniem. Raz go spróbujecie, a wspomnienie bogatego smaku rarytasu na długo pozostanie z wami. Skusicie się?

Przepis na smaczne małopolskie pierogi z serem

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • przegotowana woda

  • sól

Składniki na farsz:

  • 300 g wyrazistego żółtego sera (np. Gouda)

  • łyżka bułki tartej

  • 1 jajko

  • posiekana natki pietruszki

  • odrobina pieprzu

Prosty przepis na wyśmienite pierogi rodem z Małopolski

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajo. Podlewając wodą, wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy z niego krążki. Wypełniamy je farszem.

Ser ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy go z bułką tartą, jajkiem, natką pietruszki i pieprzem. Farszem wypełniamy przygotowane krążki ciasta.

Zlepiamy je starannie na brzegach, formując pierogi. Wyrób gotujemy przez około 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z wybraną okrasą np. z topionym masłem lub śmietaną. Smacznego.

canva/ ma-k
canva/ ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Pierogi Ser Danie