Smakosze.pl Przepisy Receptura na oryginalną zupę prezydencką. Pyszna i pełna warzyw
canva/vikif

Receptura na oryginalną zupę prezydencką. Pyszna i pełna warzyw

5 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie przepisu na ciekawą, niebanalną zupę? Zdradzimy wam recepturę na oryginalną zupę prezydencką. Jest pyszna i pełna warzyw. Nie ma dodatku mięsa, a z tłuszczu zawiera jedynie trochę oliwy z oliwek. Jedząc taką zupę, nie musicie się martwić o to, że przytyjecie.

Nazwa tej zupy wzięła się stąd, że podobno lata temu przy pomocy tej zupy próbował się odchudzić prezydent Aleksander Kwaśniewski. Tak czy siak, zupa ta jest niskokaloryczna i pełna zdrowych warzyw, więc doskonale wpłynie na każdego. Trudno po niej przytyć, podobnie, jak oprzeć się przed jej zjedzeniem.

Jak zrobić zupę prezydencką?

Składniki:

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

  • pół główki białej kapusty

  • 3 marchewki

  • duży kawałek selera

  • 1 por

  • 2 strąki czerwonej, słodkiej papryki

  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy prezydenckiej

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, podsmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż.

Kapustę oczyść, poszatkuj. Dodawaj stopniowo do garnka z cebulą i całość przesmaż, od czasu do czasu mieszając.

Marchew, seler, por i paprykę oczyść, pokrój w plasterki, kostkę lub paski. Dodaj do garnka, również przesmaż.

Do warzyw dodaj mieloną paprykę, wymieszaj. Wlej pomidory z zalewą oraz tyle wody, by zupa miała średnio gęstą konsystencję.

Zupę dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, tak by warzywa się nie rozgotowały. Dopraw ją do smaku, posyp posiekaną natką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wiosenną zupę kalafiorową , a także na zupę pomidorową wg przepisu Karola Okrasy .

kapusta
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy