Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato
Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?
Przepis na pyszną zupę pomidorową według Karola Okrasy
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 kg pomidorów malinowych
1 średnia cebula
1 czubata łyżka miodu
2 spore marchewki
2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidory myjemy i kroimy je w ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Czosnek oraz cebulę pozbawiamy łupiny i przekrawamy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie polewamy je mieszanką miodu oraz oliwy. Pieczemy przez 30 minut. Dodajemy je do bulionu i blendujemy na gładki krem.
Zupę zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Podajemy z domowym makaronem, ryżem lub świeżo ugotowaną ciecierzycą. Smacznego.
Wskazówka:
Warto zastąpić miód syropem klonowym. Też nada słodyczy, a jego wartości odżywcze nie będą niwelowane przez wysoką temperaturę, tak jak ma to miejsce w przypadku pszczelego produktu. Zupa przyrządzona bez miodu będzie odpowiednia dla wegan.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: haps