Smakosze.pl
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

canva/Rimma_Bondarenko; TRICOLORS/East News

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

kotlety schabowe

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną zupę pomidorową według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • 1 średnia cebula

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 2 spore marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka liści świeżej bazylii

  • sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidory myjemy i kroimy je w ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Czosnek oraz cebulę pozbawiamy łupiny i przekrawamy na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie polewamy je mieszanką miodu oraz oliwy. Pieczemy przez 30 minut. Dodajemy je do bulionu i blendujemy na gładki krem.

Zupę zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Podajemy z domowym makaronem, ryżem lub świeżo ugotowaną ciecierzycą. Smacznego.

Wskazówka:

Warto zastąpić miód syropem klonowym. Też nada słodyczy, a jego wartości odżywcze nie będą niwelowane przez wysoką temperaturę, tak jak ma to miejsce w przypadku pszczelego produktu. Zupa przyrządzona bez miodu będzie odpowiednia dla wegan.

Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw jest wyśmienita

Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >