Smakosze.pl

canva/peredniankina

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupę kalafiorową lubi wielu smakoszy. Delikatna warzywna kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a niewyszukane dodatki takie jak świeży koperek czy szczypiorek sprawią, że nabierze jeszcze więcej smaku. Wykorzystajcie bulion drobiowy lub rosół, a danie zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Zupę kalafiorową z powodzeniem przyrządzicie zarówno na bulionie drobiowym, jak i pozostałym z niedzielnego obiadu rosole . Jeżeli szukacie pysznej alternatywy dla pomidorówki — właśnie ją znaleźliście. Danie jest smaczne, sycące i pełne warzyw. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom. Spróbujecie?

Przepis na smakowitą zupę kalafiorową

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu

  • 500 g kalafiora

  • 1 średnia cebula

  • 2 nieduże marchewki

  • 5 ziemniaków

  • 200 g śmietany 18%

  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy go na niezbyt duże różyczki. Ziemniaki oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy — odpowiednio w kostkę oraz plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy ją.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej warzywo, aż się zeszkli. Wtedy dorzucamy marchewkę i smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy ziemniaki i kontynuujemy podgrzewanie przez 5-7 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia.

Dodajemy kalafiora, a po chwili wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości warzyw. Zupę kalafiorową zestawiamy z ognia, a następnie dodajemy do niej zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego.

Wskazówka:

Zupa kalafiorowa będzie równie smaczna, gdy przygotujemy ją na aromatycznym bulionie warzywnym z pominięciem śmietany. Te proste zmiany sprawią, że danie będzie odpowiednie nawet dla wegan. Do zabielania możemy też z powodzeniem wykorzystać produkty roślinne np. śmietankę sojową lub napój owsiany.

Zupę kalafiorową można podać w formie kremu
Zupę kalafiorową można podać w formie kremu

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]