Smakosze.pl
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

canva/peredniankina

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupę kalafiorową lubi wielu smakoszy. Delikatna warzywna kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a niewyszukane dodatki takie jak świeży koperek czy szczypiorek sprawią, że nabierze jeszcze więcej smaku. Wykorzystajcie bulion drobiowy lub rosół, a danie zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Zupę kalafiorową z powodzeniem przyrządzicie zarówno na bulionie drobiowym, jak i pozostałym z niedzielnego obiadu rosole. Jeżeli szukacie pysznej alternatywy dla pomidorówki — właśnie ją znaleźliście. Danie jest smaczne, sycące i pełne warzyw. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom. Spróbujecie?

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowitą zupę kalafiorową

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu

  • 500 g kalafiora

  • 1 średnia cebula

  • 2 nieduże marchewki

  • 5 ziemniaków

  • 200 g śmietany 18%

  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy go na niezbyt duże różyczki. Ziemniaki oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy — odpowiednio w kostkę oraz plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy ją.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej warzywo, aż się zeszkli. Wtedy dorzucamy marchewkę i smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy ziemniaki i kontynuujemy podgrzewanie przez 5-7 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia.

Dodajemy kalafiora, a po chwili wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości warzyw. Zupę kalafiorową zestawiamy z ognia, a następnie dodajemy do niej zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego.

Wskazówka:

Zupa kalafiorowa będzie równie smaczna, gdy przygotujemy ją na aromatycznym bulionie warzywnym z pominięciem śmietany. Te proste zmiany sprawią, że danie będzie odpowiednie nawet dla wegan. Do zabielania możemy też z powodzeniem wykorzystać produkty roślinne np. śmietankę sojową lub napój owsiany.

Zupę kalafiorową można podać w formie kremu

Zupę kalafiorową można podać w formie kremu

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >