Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjne krokiety bez ciasta
canva/sal61

Rewelacyjne krokiety bez ciasta

4 grudnia 2021

Lubicie krokiety, ale jecie je rzadko, bo wymagają zawijania? Zróbcie ten rarytas bez ciasta. Wystarczy kilka składników, a wyjątkowo pyszne i chrupiące z wierzchu pieczarkowe krokiety z jajkiem trafią na wasze stoły. Sprawdźcie tę recepturę już dziś.

Krokiety bez zawijania przygotowywał nawet Robert Makłowicz . Ciasta nie uwzględniał też przepis na staropolskie krokiety dziadowskie . W obu tych przypadkach konieczne było jednak gotowanie ziemniaków czy kaszy. Tym razem prezentujemy wam jeszcze prostszy patent. Krokiety z pieczarek i jaj mają wyjątkowo pyszne wnętrze i rumianą oprawę. Nikt im się nie oprze.

Przepis na szybkie i smaczne krokiety bez ciasta

Z podanych proporcji przygotujecie około 10 krokietów.

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 4 jaja

  • 1 średnia cebula

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

3 jaja gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy, jeśli tego wymagają , kroimy w drobną kostkę. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i całość delikatnie oprószamy je solą.

Gdy woda z grzybów nieco odparuje, wyłączamy ogień i studzimy zawartość patelni. Ugotowane jaja obieramy. Siekamy je nożem, a następnie łączymy razem z cebulą i pieczarkami. Farsz doprawiamy, dokładnie mieszamy i formujemy podłużne krokiety.

Każdy z nich obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej . Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu i podajemy z sosem pomidorowym.

Wskazówki:

  • Do masy na krokiety możemy dodać starty ser — będzie bardziej zwarta i przyjemnie ciągnąca. Jeśli dodacie ostrej papryki, będzie też przyjemnie pikantna.

  • Z farszu możecie również uformować małe kulki i podać je jako imprezową przekąskę "na raz". Wasi goście będą zachwyceni.

Krokiety w misce
Krokiety bez ciasta mogą być doskonałą przekąską imprezową

Źródło: canva/trexec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis-kulinarny Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy