Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika
canva/olgakr, Getty Images

Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki z jednego składnika wydają się być czymś nieosiągalnym, jednak każdy może je bardzo łatwo przygotować. Jedynym produktem potrzebnym do ich zrobienia jest kasza gryczana. Takie naleśniki mają intensywny smak i bardziej zbitą fakturę w porównaniu do tradycyjnych.

Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się z ciastem naleśnikowym, do którego dodaje się kilka produktów, aby utworzyć odpowiednią konsystencję oraz smak. W tym przypadku wymagana jest jedynie kasza gryczana.

Jeśli preferujesz bardziej delikatny smak, możesz zamienić zwykłą kaszę prażoną na wersję białą - czyli kaszę, która nie była prażona przez producenta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • szklanka surowej kaszy gryczanej

  • 500 ml wody

Gotowanie zacznij dzień wcześniej, dzięki temu usmażone naleśniki będą miały o wiele lepszą fakturę. Suchą kaszę wsyp do miski i zalej ją wodą. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia zmiksuj ziarna wraz z wodą za pomocą blendera. Gdy mieszanka stanie się gładka i nie będzie w niej żadnych ziaren, możesz przestać miksować. Jeśli chcesz, dopraw ciasto solą oraz pieprzem.

Suchą patelnie postaw na gazie i rozgrzej ją. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. T akie naleśniki świetnie komponują się ze składnikami słodkimi, jak i słonymi. Smacznego.

Naleśniki

Źródło: canva/nndrln, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kodrownowagi.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy