Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu
canva/arfo, Getty Images

Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki są na tyle uniwersalnym daniem, że istnieje wiele różnych przepisów na ich przygotowanie. Tym razem prezentujemy gołąbki gotowane na parze z farszem z indyka. Są delikatne, lżejsze dla żołądka i wyjątkowo pyszne.

Jesteśmy przyzwyczajeni, że gołąbki podawane do naszego stołu wypełnione są farszem z wieprzowiny. Jeśli jesteś na diecie, lub chcesz zmienić swój jadłospis, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować ich innej wersji.

Dzięki zamianie wieprzowiny na indyka farsz zawiera mniej kalorii, przez co po posiłku człowiek czuje się lżej i przyjemniej. Dodatkowo w poniższej recepturze użyty został brązowy ryż, który dzięki dużej ilości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.

Przepis na gołąbki gotowane na parze

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty

  • 2 cebule

  • pół szklanki brązowego ryżu

  • 600 g mięsa z indyka

  • sól

  • pieprz

  • 1 jajko

Sos:

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • sól

  • łyżka octu balsamicznego

  • pieprz

  • garść natki pietruszki

Zacznij od wycięcia głąba z kapusty i oderwania wierzchnich liści. Sparz ją w garnku z osoloną wodą i powoli odrywaj liście, które odpowiednio zmiękły. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

Do miski wrzuć zmielone mięso z indyka, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz oraz ugotowany na sypko brązowy ryż. Wymieszaj farsz i wypełnij nim gołąbki. Ułóż je w parownicy i gotuj przez 30 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Drugą cebulę również posiekaj i podsmaż. Po chwili dodaj zmiażdżony czosnek oraz pomidory z puszki. Gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw go solą, pieprzem oraz octem. Przed polaniem gołąbków wrzuć do niego siekaną natkę pietruszki. Smacznego.

Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszny farsz do gołąbków , a także pyszną surówkę witaminową z kapusty.

Gołąbki

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy