Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:13

Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków

gołąbki z kapusty
canva/gyro

Gołąbki z kapusty to nieco pracochłonne, ale jakże pyszne danie. Dzięki farszowi z ryżu i mielonego mięsa można je jeść bez żadnych dodatków, a więc stanowią pełne danie. Poznaj najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków.

Gołąbki z kapusty, jako danie popularne i lubiane, w każdym domu doczekały się swojej receptury. Jedni robią je z kapusty głowiastej, inni z włoskiej. Jedni faszerują je samym mięsem, inni dodają do niego ryż, jeszcze inni kaszę. Gołąbki są gotowane albo zapiekane.

Danie to można też w różny sposób przyprawić, co oczywiście wpłynie na finalny efekt. Klasycznie farsz doprawia się solą, pieprzem, czasem pieprzem ziołowym. Jednak spróbujcie do niego dodać tymianek — danie nabierze wyrazu i aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 20 dag białego ryżu

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego

  • 3 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 2 gałązki świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki mąki

  • 100 ml śmietanki

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Włóż ją do dużego garnka, wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, zagotuj, podgrzewaj na małym ogniu, aż kilka warstw liści kapusty zrobi się elastycznych.

Kapustę wyjmij z wody, osącz, ostrożnie zdejmij elastyczne liście. Główkę kapusty z twardymi liśćmi ponownie włóż do wrzątku i obgotuj. W ten sam sposób przygotuj wszystkie liście kapusty.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko, przestudź. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Tymianek opłucz, oberwij jego listki, lekko je posiekaj.

Ryż i cebulę dodaj do mielonego mięsa, wsyp posiekany tymianek, dodaj sos sojowy, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj składniki farszu.

Z każdego liścia kapusty zetnij zgrubiały nerw. Twardszymi, mniejszymi liśćmi wyłóż dno garnka. Na większych liściach kładź po 2 łyżki farszu i uformuj gołąbki.

Gołąbki ułóż ścisło na liściach kapusty. Zalej bulionem, zagotuj, gotuj przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Gołąbki ostrożnie wyjmij na półmisek.

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, mieszając, przesmaż ją i lekko zrumień. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do wody, w której gotowały się gołąbki.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj. Dodaj śmietankę, sos dopraw solą i pieprzem. Włóż do niego gołąbki i całość gotuj jeszcze ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Jeśli szukasz inspiracji na inne, pyszne farsze do gołąbków zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na gołąbki z soczewicą, ziemniakami i fetą czy na gołąbki według Magdy Gessler.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

garnek z liśćmi kapusty
garnek z liśćmi kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram