Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków
Gołąbki z kapusty to nieco pracochłonne, ale jakże pyszne danie. Dzięki farszowi z ryżu i mielonego mięsa można je jeść bez żadnych dodatków, a więc stanowią pełne danie. Poznaj najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków.
Gołąbki z kapusty, jako danie popularne i lubiane, w każdym domu doczekały się swojej receptury. Jedni robią je z kapusty głowiastej, inni z włoskiej. Jedni faszerują je samym mięsem, inni dodają do niego ryż, jeszcze inni kaszę. Gołąbki są gotowane albo zapiekane.
Danie to można też w różny sposób przyprawić, co oczywiście wpłynie na finalny efekt. Klasycznie farsz doprawia się solą, pieprzem, czasem pieprzem ziołowym. Jednak spróbujcie do niego dodać tymianek — danie nabierze wyrazu i aromatu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
20 dag białego ryżu
1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego
3 cebule
3 łyżki oleju
2 gałązki świeżego tymianku lub duża szczypta suszonego
2 łyżki sosu sojowego
1,5 l bulionu wołowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
100 ml śmietanki
sól, pieprz
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Włóż ją do dużego garnka, wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, zagotuj, podgrzewaj na małym ogniu, aż kilka warstw liści kapusty zrobi się elastycznych.
Kapustę wyjmij z wody, osącz, ostrożnie zdejmij elastyczne liście. Główkę kapusty z twardymi liśćmi ponownie włóż do wrzątku i obgotuj. W ten sam sposób przygotuj wszystkie liście kapusty.
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko, przestudź. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Tymianek opłucz, oberwij jego listki, lekko je posiekaj.
Ryż i cebulę dodaj do mielonego mięsa, wsyp posiekany tymianek, dodaj sos sojowy, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj składniki farszu.
Z każdego liścia kapusty zetnij zgrubiały nerw. Twardszymi, mniejszymi liśćmi wyłóż dno garnka. Na większych liściach kładź po 2 łyżki farszu i uformuj gołąbki.
Gołąbki ułóż ścisło na liściach kapusty. Zalej bulionem, zagotuj, gotuj przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Gołąbki ostrożnie wyjmij na półmisek.
W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, mieszając, przesmaż ją i lekko zrumień. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do wody, w której gotowały się gołąbki.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj. Dodaj śmietankę, sos dopraw solą i pieprzem. Włóż do niego gołąbki i całość gotuj jeszcze ok. 30 minut na niedużym ogniu.
Jeśli szukasz inspiracji na inne, pyszne farsze do gołąbków zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na gołąbki z soczewicą, ziemniakami i fetą czy na gołąbki według Magdy Gessler.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsygotujmy