Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa
Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się?
Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową . Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa
Składniki:
-
pół niedużej kapusty pekińskiej
-
5 plastrów ananasa z puszki
-
5 kawałków papryki konserwowej
-
pół większej puszki kukurydzy
-
1 łyżka ulubionej musztardy
-
2 łyżki majonezu
-
1 jogurtu naturalnego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy, przekrawamy ją wzdłuż na pół. Następnie szatkujemy ją i przenosimy do dużej miski. Delikatnie solimy.
Ananasa i paprykę kroimy w paski, dodajemy je do kapusty wraz z odsączoną kukurydzą. Mieszamy , a następnie uzupełniamy kompozycję o jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy danie pieprzem.
Wskazówki:
-
Paprykę konserwową możecie zamienić na grillowaną lub pieczoną w piekarniku. Będzie miała delikatniejszy smak.
-
Jeżeli sięgniecie po roślinny jogurt i majonez z aquafaby , specjał będzie odpowiedni dla wegan. Smak nadal będzie zachwycał.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron