Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa
canva/Mariha-kitchen

Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

11 lutego 2022

Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się?

Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową . Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Składniki:

  • pół niedużej kapusty pekińskiej

  • 5 plastrów ananasa z puszki

  • 5 kawałków papryki konserwowej

  • pół większej puszki kukurydzy

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, przekrawamy ją wzdłuż na pół. Następnie szatkujemy ją i przenosimy do dużej miski. Delikatnie solimy.

Ananasa i paprykę kroimy w paski, dodajemy je do kapusty wraz z odsączoną kukurydzą. Mieszamy , a następnie uzupełniamy kompozycję o jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy danie pieprzem.

Wskazówki:

  • Paprykę konserwową możecie zamienić na grillowaną lub pieczoną w piekarniku. Będzie miała delikatniejszy smak.

  • Jeżeli sięgniecie po roślinny jogurt i majonez z aquafaby , specjał będzie odpowiedni dla wegan. Smak nadal będzie zachwycał.

Papryka konserwowa jest idealna do surówek
Papryka konserwowa jest idealna do surówek

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy