Kultowa surówka Colesław według Kuronia
Znacie i lubicie surówkę colesław? Kapuściany klasyk w wersji Jakuba Kuronia zawiera pora, który nadaje mu nieco pikantności. Kucharz równoważy ją delikatną słodyczą pomarańczy. Spróbujcie tej interpretacji, a z pewnością ją pokochacie.
Popularna surówka colesław doczekała się już odsłony z czerwoną kapustą. Tym razem zdradzamy pyszny przepis Jakuba Kuronia — autora wielu smacznych interpretacji polskiej klasyki m.in. gołąbków. Kucharz dodaje do sosu nieco soku pomarańczowego, przez co specjał nabiera orzeźwiającej nuty. Z pewnością skradnie wasze serca.
Przepis na smaczny colesław wg Jakuba Kuronia
Składniki:
400 g białej kapusty
biała część średniego pora
100 g marchewki
1 mała zielona papryczka pepperoni
70 g majonezu
50 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
30 ml octu jabłkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę i pora płuczemy, by usunąć zanieczyszczenia. Warzywa szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Marchew obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce o sporych oczkach.
Papryczkę pepperoni myjemy, usuwamy z niej pestki i siekamy. Majonez łączymy z sokiem pomarańczowym, octem jabłkowym i papryczką. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy go z warzywami. Sałatka jest gotowa do podania.
Wskazówki:
Colesław jest specjałem, który naprawdę łatwo zweganizować. Spróbujcie go przyrządzić z majonezem z aquafaby lub jogurtem sojowym. Będzie zaskoczeni, jak pysznie smakuje.
Jeśli chcecie urozmaicić kompozycję smakową, możecie pokusić się o doprawienie specjału papryką gochugaru. Charakterystyczna dla kuchni koreańskiej przyprawa sprawi, że colesław będzie jednocześnie nieco pikantny i słodki.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron