Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa surówka Colesław według Kuronia

Kultowa surówka Colesław według Kuronia

Projekt bez tytułu - 2022-02-01T182135.765
canva/Olga Kriger

Znacie i lubicie surówkę colesław? Kapuściany klasyk w wersji Jakuba Kuronia zawiera pora, który nadaje mu nieco pikantności. Kucharz równoważy ją delikatną słodyczą pomarańczy. Spróbujcie tej interpretacji, a z pewnością ją pokochacie.

Popularna surówka colesław doczekała się już odsłony z czerwoną kapustą. Tym razem zdradzamy pyszny przepis Jakuba Kuronia — autora wielu smacznych interpretacji polskiej klasyki m.in. gołąbków. Kucharz dodaje do sosu nieco soku pomarańczowego, przez co specjał nabiera orzeźwiającej nuty. Z pewnością skradnie wasze serca.

Przepis na smaczny colesław wg Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • biała część średniego pora

  • 100 g marchewki

  • 1 mała zielona papryczka pepperoni

  • 70 g majonezu

  • 50 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego

  • 30 ml octu jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę i pora płuczemy, by usunąć zanieczyszczenia. Warzywa szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Marchew obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce o sporych oczkach.

Papryczkę pepperoni myjemy, usuwamy z niej pestki i siekamy. Majonez łączymy z sokiem pomarańczowym, octem jabłkowym i papryczką. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy go z warzywami. Sałatka jest gotowa do podania.

Wskazówki:

  • Colesław jest specjałem, który naprawdę łatwo zweganizować. Spróbujcie go przyrządzić z majonezem z aquafaby lub jogurtem sojowym. Będzie zaskoczeni, jak pysznie smakuje.

  • Jeśli chcecie urozmaicić kompozycję smakową, możecie pokusić się o doprawienie specjału papryką gochugaru. Charakterystyczna dla kuchni koreańskiej przyprawa sprawi, że colesław będzie jednocześnie nieco pikantny i słodki.

Sałatka colesław w misce
Klasyczny colesław skradł już niejedno serce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram