Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej
Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać.
Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne,
Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na kotlety mielone bez bułki tartej
Składniki:
-
1 kg mielonego mięsa
-
2 jajka
-
2 cebule
-
100 ml oleju
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki majeranku
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżki musztardy
Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj, w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do mięsa, a wraz z nimi wbij do niego jajko i dopraw przyprawami.
Zacznij mieszać masę. Dodaj do niej również musztardę. Gdy całość będzie jednolita, zacznij formować pojedyncze kotlety. Aby mięso nie lepiło się do dłoni, przed formowaniem zmocz je w czystej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej i smaż gotowe kotlety. Gdy z obu stron uzyskają brązową skórkę, są gotowe. Podawaj je z ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Źródło: tgchan, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl