Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej
Tatiana Volgutova, Getty Images

Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej

11 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać.

Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne,

Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kotlety mielone bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • 100 ml oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki musztardy

Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj, w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do mięsa, a wraz z nimi wbij do niego jajko i dopraw przyprawami.

Zacznij mieszać masę. Dodaj do niej również musztardę. Gdy całość będzie jednolita, zacznij formować pojedyncze kotlety. Aby mięso nie lepiło się do dłoni, przed formowaniem zmocz je w czystej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej i smaż gotowe kotlety. Gdy z obu stron uzyskają brązową skórkę, są gotowe. Podawaj je z ziemniakami i mizerią. Smacznego.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (20)
undefined

Źródło: tgchan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy