Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia
canva/MamaMiaPL

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia.

Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • 5 dag orzechów włoskich

na farsz:

  • 2 garście suszonych prawdziwków

  • 1 duża cebula

  • 40 dag pieczarek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krokietów

Z mąki, jajek, mleka, oleju i szczypty soli rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je dolewając wodę. Powinno mieć konsystencję, gęstej, płynnej śmietany. Z ciasta usmaż 5-7 naleśników. Zostaw trochę ciasta do panierowania.

Prawdziwki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odsącz je, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, prawdziwki i czosnek. Przesmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy i przyprawy, smaż, aż odparuje cały płyn. Orzechy zmiel w malakserze lub przy użyciu blendera.

Na każdym naleśniku kładź porcję farszu. Dwa naprzeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, potem zroluj, formując krokiet. Każdy krokiet obtocz w pozostałym cieście naleśnikowym, a potem w zmielonych orzechach.

Otrzymane krokiety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz, aż się ładnie zrumienią (ok. 15 minut). Podawaj do czerwonego barszczu.

Jeśli szukasz przepisu na czerwony barszcz , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na tradycyjne uszka .

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy