Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia
canva/porosolka

Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Miękki, puszysty i delikatny. Taki właśnie powinien być biszkopt. Zwykle nie dodaje się do niego tłuszczu, dlatego jest ciastem lekkostrawnym. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze delikatniejszy niż zwykle, przygotuj go w rewolucyjny sposób. Polecamy wam przepis na błyskawiczny biszkopt bez pieczenia.

Biszkopt stanowi zazwyczaj podstawę tortu. Jednak na jego bazie można też przygotować inne ciasta. Wystarczy dorzucić do niego świeże lub mrożone owoce albo upieczony biszkopt obłożyć owocami i zalać galaretką. Chociaż zwykle biszkopt pieczemy, możemy go też ugotować na parze. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i przyjemnie wilgotne.

Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia

Składniki:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki ksylitolu

  • aromat waniliowy

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego

  • 2 szklanki mąki orkiszowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • dowolne owoce świeże lub mrożone, ok. 30 dag

Przygotowanie biszkoptu gotowanego na parze

Żółtka zmiksuj z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Połącz je z aromatem, olejem i mlekiem.

Mąkę i sodę przesiej do masy żółtkowej. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Naczynie do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niego ciasto. Posyp je owocami (większe, np. jabłka, pokrój wcześniej na kawałki).

Ciasto przykryj, gotuj na parze ok. 30 minut. Potem zdejmij pokrywkę i paruj je jeszcze ok. 5 minut.

Ciasto wyjmij z naczynia, połóż je na kratce. Usuń papier do pieczenia, oprósz cukrem pudrem, wystudź.

W naszym serwisie znajdziesz też tradycyjne przepisy na biszkopt. Zobacz, jak przygotować biszkopt bez ubijania białek , a także jak zrobić tort piernikowy .

piana z białek
piana z białek

Źródło: canva/ARP-Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jedzkolorowo.blogspot Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy