Smakosze.pl Przepisy Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Całe szczęście wystarczą tylko 4 składniki by je zrobić
Kadr z kanału Przepiski na You Tube

Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Całe szczęście wystarczą tylko 4 składniki by je zrobić

23 października 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Piankowe ciasto bez pieczenia jest hitem w moim domu. Moi bliscy mówią, że ten deser nie ma sobie równych. Całe szczęście do jego przygotowania wystarczą tylko 4 składniki.

Najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia są proste, szybkie i efektowne. Te desery są wręcz uwielbiane przez moich bliskich. Ostatnio hitem jest kolory piankowiec, który robię tylko z 4 składników. Przepis znalazłam na kanale Przepiski na You Tube, z którego pochodzi powyższy kadr.

ciasto bez pieczenia.png
Screen z kanału Przepiski na You Tube
Kroję cebulę i czosnek, wkładam do słoika i wlewam zalewę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jesienią tej mikstury w lodówce

Lista składników na ciasto bez pieczenia

  • 250 g herbatników
  • 2 galaretki (jedna cytrynowa, druga truskawkowa)
  • 600 ml śmietanki 30 procentowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Jak zrobić piankowe ciasto bez pieczenia?

Na początek przygotowuję formę. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam warstwę maślanych herbatników. Ciastka powinny do siebie przylegać bez wolnej powierzchni. Galaretki mieszam w osobnych naczyniach z połową ilości wody wskazanej na opakowaniu. Później ostawiam je by przestygły i schładzam w lodówce, pilnuję by nie stężały do końca.

Ubijam śmietankę z cukrem wanilinowym i dzielę masę na dwie części. Delikatnym strumieniem wlewam do każdej z nich po jednej galaretce (do jednej cytrynową, do drugiej truskawkową) i mieszam. Po uzyskaniu jednolitej masy na jej wierzch kładę herbatniki. Wstawiam deser do lodówki i po ok. 2 godzinach cieszę się moim ulubionym deserem.

Polecam również przepisy na inne wyjątkowe ciasta bez pieczenia m.in. Malinową Chmurkę oraz Rafaello .

Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy
Ścieram marchewkę i mieszam ją z płatkami owsianymi. Po chwili mam pożywne śniadanie dla całej rodziny
Tagi: Ciasto
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy