Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy
Monika Dec
Monika Dec 23.10.2023 08:42

Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy

dynia
canva/afro

Co roku o tej porze robię przetwory z dyni. Moim hitem jest lekko słodka marynowana dynia bez dodatku octu. Wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Ten jesienny przysmak wręcz nie ma sobie równych! W tym artykule zdradzę Wam, jak ją zrobić!

Marynowana dynia bez grama octu jest hitem w moim domu

Uwielbiam robić przetwory. Sezon na nie trwa u mnie od maja do końca listopada. Jesienią stawiam na śliwki, pigwę oraz dynię. Z tej ostatniej robię doskonały dżem, wytrawny słodko - kwaśny przysmak oraz trzeci, najbardziej zaskakujący przetwór. Dynię zalewam słodką marynatą bez dodatku octu. Ten przysmak cudownie pasuje do ciast, deserów, a nawet naleśników, a co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

dynia na dżem.jpg
canva/afro
Ścieram marchewkę i mieszam ją z płatkami owsianymi. Po chwili mam pożywne śniadanie dla całej rodziny

Jak zrobić marynowaną dynię bez grama octu?

Lista składników:

  • kilogram dyni
  • litr wody
  • 70 g cukru białego lub trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynek

Prosty sposób na marynowaną dynię

Obieram ze skórki dynię i kroję ją na mniejsze kawałki i układam w wyparzonych wcześniej słoikach. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym i rodzynkami. Przygotowaną mieszanką zalewam pokrojoną dynię i mocno zakręcam słoiki.

Słoiki układam ciasno w garnku i zalewam je wodą, tak aby sięgała do połowy ich wysokości i gotuję je przez 15 minut. Marynowaną dynię przechowuję w spiżarni lub w lodówce.

marynowana dynia
canva/afro
Tagi: Ciasto