Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy
Co roku o tej porze robię przetwory z dyni. Moim hitem jest lekko słodka marynowana dynia bez dodatku octu. Wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Ten jesienny przysmak wręcz nie ma sobie równych! W tym artykule zdradzę Wam, jak ją zrobić!
Marynowana dynia bez grama octu jest hitem w moim domu
Uwielbiam robić przetwory. Sezon na nie trwa u mnie od maja do końca listopada. Jesienią stawiam na śliwki, pigwę oraz dynię. Z tej ostatniej robię doskonały dżem, wytrawny słodko - kwaśny przysmak oraz trzeci, najbardziej zaskakujący przetwór. Dynię zalewam słodką marynatą bez dodatku octu. Ten przysmak cudownie pasuje do ciast, deserów, a nawet naleśników, a co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
Ścieram marchewkę i mieszam ją z płatkami owsianymi. Po chwili mam pożywne śniadanie dla całej rodzinyJak zrobić marynowaną dynię bez grama octu?
Lista składników:
- kilogram dyni
- litr wody
- 70 g cukru białego lub trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- łyżka soku z cytryny
- garść rodzynek
Prosty sposób na marynowaną dynię
Obieram ze skórki dynię i kroję ją na mniejsze kawałki i układam w wyparzonych wcześniej słoikach. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym i rodzynkami. Przygotowaną mieszanką zalewam pokrojoną dynię i mocno zakręcam słoiki.
Słoiki układam ciasno w garnku i zalewam je wodą, tak aby sięgała do połowy ich wysokości i gotuję je przez 15 minut. Marynowaną dynię przechowuję w spiżarni lub w lodówce.