Smakosze.pl Przepisy Rodzina cały rok czeka na to ciasto. Cudownie mandarynkowe, pachnie świętami
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Rodzina cały rok czeka na to ciasto. Cudownie mandarynkowe, pachnie świętami

12 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnych ciastach i przygotuj to z przepisu. Ciasto mandarynkowe jest deserem, które smakiem i cytrusowym aromatem zachwyci każdego. Zrób je, a zasmakuje ci tak bardzo, że z całą pewnością podasz je w tym roku na święta. Uważaj, bo smak uzależnia i nie poprzestaniesz na jednym kawałku.

Zaskakujące ciasto, które polubi rodzina

Każdy z nas jest łasuchem na słodkości. Sprawdzony przepis na szarlotkę czy sernik ma każda gospodyni domowa. Rewolucji wśród deserów może dokonać jednak ciasto mandarynkowe, które zachwyci każdego. Lekka konsystencja i soczyste owoce skradną serca wielu smakoszy.

Warto poznać przepis na to niecodzienne ciasto. Przyda się zwłaszcza teraz, gdy do ponownie zaczyna się sezon na soczyste mandarynki. Ten wypiek sprawdzi się nie tylko na święta. Przekonaj się o tym sama choćby dziś.

spód ciasta.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Tyle zarabia się w Lidlu na kasie. Wypłata wyższa, niż w biurach

Niezbędne składniki na ciasto

Oprócz mandarynek potrzebne będą składniki na samo ciasto oraz na smaczny krem. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku kilka z nich możesz mieć już w swojej kuchni. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 puszki mandarynek
  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 140 g budyniu waniliowego w proszku
  • 200 g śmietany
  • 500 g serka śmietankowego
  • 80 ml oleju

Przepis na ciasto z mandarynkami

Do miski włóż masło, dodaj aromat waniliowy, wbij dwa jajka oraz wsyp 150 gramów cukru. Składniki wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj.

Ze składników zagnieć ciasto. Ułóż je na spodzie oraz na bokach okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Do dużej miski przełóż serek śmietankowy oraz śmietanę. Wlej mleko, olej oraz wsyp 150 gramów cukru i budyń. Wbij pozostałe jajka i wymieszaj składniki na jednolity krem.

Wylej go do foremki, a na wierzchu pokrojone w plastry mandarynki. Ciasto piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez godzinę. Kiedy ostygnie, krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także, ile Lidl płaci pracownikom oraz poznaj przepis na sałatkę z marchewki .

krem.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Smaczniejsza niż gyros i szybsza niż jarzynowa. Sałatka wenecka nie ma sobie równych
Najlepsza na jesień jest zupa brukselkowa. Wywar na nią robię na specjalnym składniku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy