Smakosze.pl Przepisy Rodzina ciągle prosi mnie o te owocowe lody. Robię je według proporcji 3:3:1
Fot. Canva/Zoryanchik

Rodzina ciągle prosi mnie o te owocowe lody. Robię je według proporcji 3:3:1

30 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o kupowaniu lodów. Zrób te jagodowe przygotowane domowym sposobem, a ich smak doceni każdy. Wystarczą trzy składniki wymieszane w odpowiednich proporcjach i lody gotowe. Przepis jest banalnie prosty i co ważne deser wychodzi za każdym razem. Zrobisz raz, a już nigdy nie spojrzysz na te kupne.

Lody dla ochłody

Lody to doskonały deser na lato, który lubi każdy z nas. W upały dostarczają organizmowi potrzebnego orzeźwienia, a w dodatku są świetną przekąską. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, gdzie występują w różnych wersjach i smakach. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że można przygotować je bez zbędnych konserwantów i to tylko z kilku składników.

Cały proces nie jest zbyt trudny, a lody są o wiele smaczniejsze. Wystarczy połączyć ze sobą składniki w odpowiednich proporcjach, zamrozić i gotowe. O tym, jak to dokładnie zrobić i co będzie ci potrzebne, dowiesz się z dalszej części artykułu.

jagody.jpg
Fot. Canva/Brigitte Tohm
Kroję kapustę i zalewam ją kefirem. To danie jest moim numerem 1

Tylko trzy składniki

Do przygotowania domowych lodów nie potrzeba wiele. Wystarczy, że masz trzy tanie i łatwo dostępne składniki. Znajdziesz je na liście umieszczonej poniżej, gdzie podano je w odpowiednich proporcjach, które wynoszą 3:3:1. Żadnego produktu nie może być ani mniej, ani więcej. Dokładnie trzymaj się wytycznych, a lody wyjdą za każdym razem.

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 300 g śmietany 30%
  • 100 g cukru

Przepis na lody jagodowe

Zacznij od dokładnego umycia jagód. Osusz je, a następnie zblenduj na jednolitą pulpę. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubijaj ją za pomocą miksera. Pamiętaj, aby zacząć od niższych obrotów, a potem przejść do wyższych. Po około 2 minutach ubijania stopniowo wsypuj cukier.

Pulpę owocową i masę ze śmietany połącz ze sobą, tworząc jednolitą masę. Przełóż ją do czystego pojemnika, na przykład do tego po lodach. Równomiernie rozprowadź i umieść w zamrażalniku. Po kilku godzinach masa powinna zamarznąć, co oznacza, że lody są gotowe. Sprawdź, jak myć maliny oraz poznaj prosty przepis na jagodzianki .

lody jago.jpg
Fot. Canva/picalotta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy