Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie myj malin w ten sposób. Przez 1 błąd stracą cały aromat i smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.06.2024 18:32

Nigdy nie myj malin w ten sposób. Przez 1 błąd stracą cały aromat i smak

maliny
Fot. Canva/Craigovanni

Malinom trudno się oprzeć. Te słodkie i pachnące owoce są symbolem lata. Jednak czy maliny trzeba myć? Niestety przez pewien błąd mogą utracić to, co najlepsze, czyli aromat i smak.

Maliny pełne smaku i aromatu

Maliny wyróżniają się nie tylko intensywnym kolorem, ale też słodkim smakiem i kuszącym aromatem. Bez problemu kupimy je w warzywniakach i marketach. Niektórzy mają to szczęście i mogą zerwać maliny prosto z krzaka we własnym ogrodzie. Jednak prędzej czy później pojawi się pytanie.

Czy maliny trzeba myć? A jeśli tak, to jak to robić? Warto pamiętać, że mamy do czynienia z bardzo delikatnymi owocami. Łatwo je uszkodzić i zmiażdżyć. Nawet może je zniszczyć zbyt silny strumień wody. Czy w takim razie maliny trzeba myć?

maliny
Fot. Canva/Pack-Shot
Zawijam ananasa w filet z kurczaka i wstawiam do piekarnika. Te roladki to hit w moim domu

Maliny, myć czy nie myć?

Maliny należy myć, ale dosłownie chwilę przed samym spożyciem. Owoce przechowujemy w lodówce, a wcześniej wyrzucamy zepsute czy uszkodzone. Jeśli maliny są w plastikowym opakowaniu, to musimy je z niego wyjąć. Możemy przełożyć je na talerz.

Podobnie robimy z malinami z tekturowego koszyczka. Owoce łatwo się w nich gniotą. Pamiętajmy, by malin nie myć na długo przed tym, zanim chcemy je zjeść. Nie można ich też namaczać, bo tracą smak i aromat. Maliny najlepiej umyć w niewielkiej ilości wody pod delikatnym strumieniem tuż przed ich zjedzeniem. Po umyciu ostrożnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Jak przechowywać maliny w lodówce?

Malin przed włożeniem do lodówki nie myjemy. Wkładamy je do płaskiego pojemnika, który wcześniej wykładamy ręcznikiem papierowym i też je nim przykrywamy. Maliny wyjmujemy na 30 minut z lodówki przed ich podaniem. Maliny pysznie smakują jako przekąska, ale warto też dodać je do deserów, ciast i lodów.

Te smaczne i pachnące owoce pełne są błonnika, kwasu foliowego, manganu, miedzi i żelaza. Szklanka malin pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Pisaliśmy o tym, jaki napój jest najlepszy na upały. Polecaliśmy przepis na naleśniki, w którym nie ma mleka. 

maliny
Fot. Canva/fordeno