To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/1920/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
Jagodzianki kuszą smakiem i są słodkim symbolem lata. Polecam wszystkim mój ulubiony przepis na jagodzianki. Te smakołyki z leśnymi owocami wychodzą, że palce lizać i zawsze się udają. Jagód w nich nie brakuje.
Jagodzianki z najlepszego przepisu, jaki znam
Lubisz jagodzianki? Ja je uwielbiam, bo kojarzą mi się z latem i pysznie smakują. Jednak ceny tych znakomitych wypieków osiągają astronomiczne ceny. Za jagodziankę w cukierni trzeba słono zapłacić. Dlatego sama je piekę, tak jest taniej i smaczniej.
Polecam przepis na jagodzianki dzięki, któremu te smakołyki zawsze się dają. Są wyśmienite i o wiele lepsze niż z drogich cukierni. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni, a podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c7678e5aea.jpg)
Jak zrobić jagodzianki lepsze niż z drogich cukierni?
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 dkg drożdży
- 200 ml mleka
- białko do smarowania
- szczypta soli
- 400 g jagód
- 2 łyżki budyniu jagodowego
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 g stopionego masła
Przygotowanie jagodzianek zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajka, wsyp cukier. Odejmij z niego 2 łyżki do rozczynu drożdżowego. Następnie do letniego mleka, dołóż drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Składniki wymieszaj i rozczyn wlej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
Zrób kruszonkę z mąki, stopionego masła i cukru. Składniki wymieszaj. Teraz przełóż jagody do miski, oprósz budyniem jagodowym i wymieszaj. Wróć do ciasta drożdżowego i dokładnie je wyrabiaj. Ciasto musi odchodzić od rąk i wtedy dolej roztopione masło. Wymieszaj i ciasto odstaw na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość.
Jagodzianki pyszne i puszyste
Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło. Wyjmij je na matę posmarowaną masłem, rozbij je rękami i pokrój je na prostokąty. Nakładaj na nie jagody i zawijaj. Następnie jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia i posyp kruszonką.
Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem. Wychodzą pyszne, są pełne jagód i dosłownie rozpływają się w ustach. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu, upiecz je i podaj na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić klops z mięsa mielonego na obiad. Polecaliśmy przepis na najlepszy sernik świata od Rozkosznego.
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_b4098c23c4.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)