Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.06.2024 17:32

To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni

jagodzianki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Jagodzianki kuszą smakiem i są słodkim symbolem lata. Polecam wszystkim mój ulubiony przepis na jagodzianki. Te smakołyki z leśnymi owocami wychodzą, że palce lizać i zawsze się udają. Jagód w nich nie brakuje. 

Jagodzianki z najlepszego przepisu, jaki znam

Lubisz jagodzianki? Ja je uwielbiam, bo kojarzą mi się z latem i pysznie smakują. Jednak ceny tych znakomitych wypieków osiągają astronomiczne ceny. Za jagodziankę w cukierni trzeba słono zapłacić. Dlatego sama je piekę, tak jest taniej i smaczniej.

Polecam przepis na jagodzianki dzięki, któremu te smakołyki zawsze się dają. Są wyśmienite i o wiele lepsze niż z drogich cukierni. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni, a podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

jagodzianki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Dziś i w niedzielę w Biedronce każdy może dostać 35 zł. To nie jedyna niespodzianka na weekend

Jak zrobić jagodzianki lepsze niż z drogich cukierni?

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dkg drożdży
  • 200 ml mleka
  • białko do smarowania
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • 2 łyżki budyniu jagodowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100 g stopionego masła

Przygotowanie jagodzianek zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajka, wsyp cukier. Odejmij z niego 2 łyżki do rozczynu drożdżowego. Następnie do letniego mleka, dołóż drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Składniki wymieszaj i rozczyn wlej do miski z mąką i pozostałymi składnikami. 

 Zrób kruszonkę z mąki, stopionego masła i cukru. Składniki wymieszaj. Teraz przełóż jagody do miski, oprósz budyniem jagodowym i wymieszaj. Wróć do ciasta drożdżowego i dokładnie je wyrabiaj. Ciasto musi odchodzić od rąk i wtedy dolej roztopione masło. Wymieszaj i ciasto odstaw na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość. 

Jagodzianki pyszne i puszyste

Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło. Wyjmij je na matę posmarowaną masłem, rozbij je rękami i pokrój je na prostokąty. Nakładaj na nie jagody i zawijaj. Następnie jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia i posyp kruszonką. 

Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem. Wychodzą pyszne, są pełne jagód i dosłownie rozpływają się w ustach. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu, upiecz je i podaj na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić klops z mięsa mielonego na obiad. Polecaliśmy przepis na najlepszy sernik świata od Rozkosznego

jagodzianki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl