Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kapustę i zalewam ją kefirem. To danie jest moim numerem 1
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.06.2024 08:00

Kroję kapustę i zalewam ją kefirem. To danie jest moim numerem 1

kapusta z kefirem
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Nie masz pomysłu na młodą kapustę? Zainspiruj się tym przepisem i zrób danie z kapusty i kefiru. Sposób jest genialny w swojej prostocie, a w dodatku obłędnie smaczny. Domownicy pokochają je tak bardzo, że będziesz przyrządzała je kilka razy w tygodniu. Na szczęście przepis nie jest zbyt czasochłonny.

Niezwykle smaczne danie

Z połączenia kapusty i kefiru stworzysz placki, które można podać jako przekąskę, jak i jako głównie danie obiadowe. Pomysł, choć wydawać się może nieco szalony jest naprawdę smaczny. W dodatku placki są na tyle lekkie, że będą idealnym smakołykiem na lato. 

Nawet nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj poniższy przepis i podaj je rodzinie na obiad. Na początku mogą pomyśleć, że to tradycyjne placki ziemniaczane, ale kiedy spróbują, oniemieją z zachwytu. Poproszą o niejedną dokładkę. 

ciasto na placki z kapusty.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Wlej kawę do mąki i wymieszaj. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Kapusta i kilka składników

Danie oprócz doskonałego smaku ma także zaletę w postaci tego, że przygotowuje się je z kilku prostych składników. Najważniejszymi produktami są oczywiście kapusta oraz kefir, ale nie są jednymi. Potrzebne będą także inne, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie zrób z nich doskonałe placki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 300 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 50 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • pieprz
  • sól

Przepis na fantastyczne danie

Obraną z zewnętrznych liści kapustę umyj, a następnie drobno posiekaj w paski. Przełóż ją do miski i zalej kefirem. Wbij jajka, wsyp proszek do pieczenia, mąkę oraz pieprze. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. 

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią ciasto i formuj małe placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj ze śmietaną. Sprawdź, czy można gotować rosół podczas burzy oraz poznaj przepis na niezwykłe danie z mięsa mielonego

placki z kapusty.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska