Smakosze.pl Przepisy Rodzina prosi mnie o te naleśniki po grecku co drugi dzień. Farsz to mistrzostwo
Fot. Anna Zyśk

Rodzina prosi mnie o te naleśniki po grecku co drugi dzień. Farsz to mistrzostwo

22 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zwyczajne naleśniki, przy tych zrobionych z przepisu Anny Zyśk, są bez szans. Doskonały farsz z  delikatnymi naleśnikami to połączenie idealne. Wypróbuj przepis, a danie stanie się ulubionym przysmakiem całej rodziny.

Naleśniki inaczej

Każdy, kto, choć raz przeszukiwał Internet, aby znaleźć ciekawy przepis, musiał spotkać się z kontem Anny Zyśk w mediach społecznościowy. Influencerka pod nazwą jedz.pysznie prowadzi profil, na którym dzieli się przepisami oraz poradami kulinarnymi. Jej sposoby zyskują coraz więcej zwolenników, a po tym przepisie będzie ich jeszcze więcej.

Zyśk wpadła na genialny pomysł i przygotowała naleśniki po grecku. Za tą enigmatyczną nazwą kryje się danie , które składa się z doskonałego farszu i delikatnych naleśników. Zapieczony przysmak podany z podkreślającym smak sosem to nie lada gratka. Kiedy raz spróbujesz tych naleśników, szybko się od nich uzależnisz. Na całe szczęście przepis jest banalny.

Pokrój boczek i ułóż go na cieście francuskim. Ta kolacja z piekarnika zasługuje na medal

Nie tylko naleśniki, ale i farsz

Naleśniki po grecku z przepisu Zyśk swój sukces zawdzięczają przede wszystkim farszowi. Powstaje przede wszystkim z mięsa oraz warzyw. Dodane do niego przyprawy tworzą idealną kompozycję. Wszystkie produkty wraz z proporcjami dla ułatwienia umieściliśmy poniżej.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 150 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 g mąki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 150 g cukini
  • 70 g marchewki
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g ketchupu
  • 40 g musztardy
  • 60 g jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól

Przepis na naleśniki po grecku

Krok 1. Do miski wbij jaka. Wlej wodę oraz mleko. Wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj składniki.

jajka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Ma z nich powstać gładkie, pozbawione grudek ciasto.

mąka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na niej cienkie naleśniki.

smażenie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę. A umytą cukinie i obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

marchew.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Na suchej patelni podsmaż mięso z przyprawami. Następnie przełóż je do miski, a na tej samej patelni podsmaż warzywa wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

mięso.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Warzywa przełóż do mięsa. Dodaj ketchup, musztardę, jogurt grecki i wymieszaj składniki.

ketchup.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Na naleśniki nałóż farsz i zawiń je.

farsz.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 8. Na koniec usmaż je z każdej strony na rozgrzanej patelni i gotowe.

gotowe nalesniki.jpg
Fot. Anna Zyśk
Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazem
Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy