Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie jajka faszerowane podaję co roku na Wielkanoc. Moja rodzina je uwielbia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.03.2025 15:26

Takie jajka faszerowane podaję co roku na Wielkanoc. Moja rodzina je uwielbia

jajka faszerowane
Fot. Shutterstock/Aostojska

Jest wiele przepisów na jajka faszerowane, ale ten jest chyba najbardziej genialny z nich. Podsmażone na maśle jajka w skorupkach to ozdoba stołu i prawdziwa perełka kulinarna. Największy problem to pilnować ich, żeby nie znikły za szybko.

Faszerowane jajka w skorupkach

Kiedy myślimy o faszerowaniu jajek, pierwsze co przychodzi do głowy, to krem z żółtek i dodatków w wydrążonych białkach. Jednak to przepis prosty i choć szybki, to trudno go nazwać popisowym. Jajka rzeczywiście prezentują się ciekawie w kompozycji całego stołu na śniadanie wielkanocne, ale dopiero przyrządzone według tego przepisu okazują prawdziwy kunszt kucharki lub kucharza.

Co ciekawe, przepis ten jest niezwykle prosty. Istotna jest jedynie technika jego wykonania i odpowiednie narzędzia. Wymaga nieco wprawy, by tak ciachnąć jajko w pół, by jego skorupka nadawała się do nafaszerowania.

pasta jajeczna
Fot. Canva
Drobno posiekaj i dodaj do masy na placki ziemniaczane. To mój ulubiony przepis

Podsmażana pasta jajeczna

Gra jest jednak warta świeczki. Wyjadanie farszu małą łyżeczką lub widelczykiem jest tak eleganckie, że kojarzy się z jedzeniem ślimaków w wykwintnej francuskiej restauracji. Aż dziw, że pod skorupą mamy zwykłą pastę jajeczną ze szczypiorkiem!

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz, bułka tarta
  • Masło klarowane do smażenia
skorupki jajek
Fot. Canva

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrym nożem zdecydowanym ruchem rozkrawamy (a jeszcze lepiej – rozpiłowujemy) jajka wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy zawartość, uważając, by nie połamać skorupek.

Jajka siekamy bardzo drobno i przekładamy do miski. Dodajemy masło. Drobniutko siekamy koperek i ostrożnie dodajemy go do farszu jajecznego, kontrolując ilość. Jeśli dodamy za dużo, farsz może rozpadać się.

siekane jajka
Fot. Canva

Pastę jajeczną wyrabiamy, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Delikatnie łyżeczką nakładamy masę z powrotem do skorupek i, przyrzymując całą dłonią, ugniatamy. Powierzchnię jajek wyrównujemy na płasko.

Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Wierzch jajka panierujemy, delikatnie dociskając. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy jajka na rumiano, wyłącznie płaską stroną do dołu.

Wypróbuj też przepisy na czekoladowe zajączki i kluski drożdżowe.

podsmażone jajka faszerowane
Fot. Canva