Pokrój boczek i ułóż go na cieście francuskim. Ta kolacja z piekarnika zasługuje na medal
Nie masz pomysłu na kolację? Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób na smaczną zapiekankę z ciasta francuskiego. Taka kolacja na ciepło zostanie doceniona przez domowników. Uważaj, bo poproszą o niejedną dokładkę.
Kolacja na ciepło
Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Rzadko zdarza się, aby jedna potrawa wywołała aż tyle zachwytów i pozytywnych komentarzy. A właśnie to zrobi zapiekane danie z ciasta francuskiego, które przygotujesz z nieskomplikowanego przepisu.
Wyglądem, a przede wszystkim smakiem zachwyci domowników. Dlatego porzuć pomysł o zwykłych kanapkach i wypróbuj pomysł na kolację na ciepło. Pełnia smaku gwarantowana.
Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposóbKolacja z kilku składników
Podstawowym składnikiem kolacyjnego dania jest ciasto francuskie, ale najważniejsze są produkty, które znajdą się w środku zapiekanki. Jest to między innymi boczek, ser, jajka oraz kilka dodatków, które zagwarantują odpowiedni smak. Produktów nie ma zbyt wiele, więc danie zrobisz za grosze.
W tym przepisie korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, co ułatwi i przyspieszy przygotowania. Jeżeli wolisz zrobić je własnoręcznie, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Wybór należy tylko i wyłącznie od ciebie.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 200 g żółtego sera w kostce
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- ketchup
- suszone oregano
- 1 pęczek szczypioru
Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy lub blacie. Następnie ułóż na nim plastry boczku i posmaruj je cienką warstwą ketchupu. Całość obsyp oregano, a krawędzie ciasta posmaruj żółtkiem z jednego jajka.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp go wraz z posiekanym szczypiorem na powierzchni. Ułóż także jajka ugotowane na twardo.
Ciasto, z ułożonymi na nim składnikami, zwiń od strony dłuższego boku w rulon. Następnie zawiń go, tworząc charakterystycznego ślimaka. Wierzch posmaruj żółtkiem. Całość piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotową zapiekankę podawaj na kolację z domowym sosem jogurtowym lub czosnkowym.
Sprawdź także, jakie zdrowe mięso kupisz taniej w Dino oraz wypróbuj sposób na szybki deser bez pieczenia.