Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój boczek i ułóż go na cieście francuskim. Ta kolacja z piekarnika zasługuje na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.01.2025 18:48

Pokrój boczek i ułóż go na cieście francuskim. Ta kolacja z piekarnika zasługuje na medal

ciasto francuskie z plastrami boczku
Fot. YouTube/LeckerGeschmack

Nie masz pomysłu na kolację? Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób na smaczną zapiekankę z ciasta francuskiego. Taka kolacja na ciepło zostanie doceniona przez domowników. Uważaj, bo poproszą o niejedną dokładkę. 

Kolacja na ciepło

Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Rzadko zdarza się, aby jedna potrawa wywołała aż tyle zachwytów i pozytywnych komentarzy. A właśnie to zrobi zapiekane danie z ciasta francuskiego, które przygotujesz z nieskomplikowanego przepisu. 

Wyglądem, a przede wszystkim smakiem zachwyci domowników. Dlatego porzuć pomysł o zwykłych kanapkach i wypróbuj pomysł na kolację na ciepło. Pełnia smaku gwarantowana.

ser.jpg
Fot. YouTube/LeckerGeschmack
Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

Kolacja z kilku składników

Podstawowym składnikiem kolacyjnego dania jest ciasto francuskie, ale najważniejsze są produkty, które znajdą się w środku zapiekanki. Jest to między innymi boczek, ser, jajka oraz kilka dodatków, które zagwarantują odpowiedni smak. Produktów nie ma zbyt wiele, więc danie zrobisz za grosze. 

W tym przepisie korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, co ułatwi i przyspieszy przygotowania. Jeżeli wolisz zrobić je własnoręcznie, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Wybór należy tylko i wyłącznie od ciebie. 

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • ketchup
  • suszone oregano
  • 1 pęczek szczypioru

Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy lub blacie. Następnie ułóż na nim plastry boczku i posmaruj je cienką warstwą ketchupu. Całość obsyp oregano, a krawędzie ciasta posmaruj żółtkiem z jednego jajka. 

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp go wraz z posiekanym szczypiorem na powierzchni. Ułóż także jajka ugotowane na twardo. 

Ciasto, z ułożonymi na nim składnikami, zwiń od strony dłuższego boku w rulon. Następnie zawiń go, tworząc charakterystycznego ślimaka. Wierzch posmaruj żółtkiem. Całość piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotową zapiekankę podawaj na kolację z domowym sosem jogurtowym lub czosnkowym.

Sprawdź także, jakie zdrowe mięso kupisz taniej w Dino oraz wypróbuj sposób na szybki deser bez pieczenia

zapiekanka na koalcję.jpg
Fot. YouTube/LeckerGeschmack