Smakosze.pl Porady 1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników
canva/unclepodger

1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników

20 grudnia 2022

Rodzynki w serniku dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Nim jednak dodamy je do masy, konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Prosty trik polegający na namoczeniu rarytasu i obtoczeniu go w mace sprawi, że nie opadną na dno ciasta.

Sernik z rodzynkami nie będzie smaczny, jeśli suszone winogrono znajdziemy jedynie na dnie. Aby smakowite bakalie były obecne w całej objętości wypieku, wcale nie potrzeba wiele. Prosta cukiernicza technika sprawi, że uzyskamy znakomite rezultaty.

Rodzynki w serniku opadają? Namoczcie je i obtoczcie w mące

Bakalie, czyli także rodzynki, są dość ciężkie. Wrzucone do dobrze napowietrzonej, puszystej serowej masy opadną podczas pieczenia. Zadzieje się to na skutek utraty resztek płynu zawartego w suszonych owocach.

Jeśli jednak odpowiednio namoczymy rodzynki, sytuacja, w której zgromadzą się na dnie wypieku, nie będzie miała miejsc a. Wystarczy zanurzyć bakalie w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie. Napęcznieją i staną się bardziej delikatne.

Po odsączeniu konieczne będzie jeszcze obtoczenie ich w odrobinie mąki pszennej, która zapobiegnie ponownej utracie płynu z wnętrza słodkości. Tak przygotowane rodzynki pozostaną „na miejscu” po tym, jak zmieszamy je z masą serową.

Sernik z rodzynkami może być bardziej aromatyczny

Moczenie rodzynek może też być sposobem na nadanie wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Niektórzy z powodzeniem bowiem namaczają suszone owoce w rumie, nalewkach czy likierze, sprawiając, że sernik jest bardziej bogaty.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na serniki. Polecamy patent na krakowski deser z elegancką kratką. Być może też skusi was niesamowicie delikatny i kremowy sernik baskijski .

Sernik z rodzynkami jest pyszny
canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy