Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu

Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu

Dlaczego w makowcu robi się dziura?
canva/harashchenkoalexandra

Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania. Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.

Dlaczego w makowcu pojawia się dziura?

Przyczyn uzyskania wypieku z otworem wewnątrz może być kilka. Nierzadką jest zbyt luźne zawinięcie rolady makowej. Niedostatecznie ściśnięte warstwy oddalają się od siebie podczas pieczenia, pozostawiając pustą przestrzeń wewnątrz ciasta.

Zdarza się również, że mimo starannego uformowania przysmaku dochodzi do rozejścia się masy makowej i części drożdżowej makowca. Za taki stan rzeczy odpowiada gorące powietrze zbierające się wewnątrz ciasta. Wystarczy jednak lekko ponakłuwać wierzch wypieku, używając np. wykałaczki, a struktura powinna zostać zachowana.

Jeszcze jednym elementem, który może doprowadzić do nieatrakcyjnego wyglądu makowca, jest przygotowanie zbyt suchej masy makowej. Dodając do niej pianę ubitą z białek, nadamy jej odpowiedniej konsystencji i sprawimy, że będzie w stanie przyczepić się do drożdżowego ciasta.

O czym jeszcze warto pamiętać, piekąc makowiec?

Odpowiednie przygotowanie drożdżowej masy będzie kluczowe. Warto w trakcie formowania słodkiej rolady pozostawiać ją do wyrastania, a przed pieczeniem zawinąć w pergamin. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wyrastaniu i powstawaniu pustych przestrzeni w cieście.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z pysznym farszem na bazie maku. Być może skusi was też prosta receptura na łamańce, czyli kruche ciastka serwowane z masą makową.

Wiemy, dlaczego w makowiec ma dziury
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: