Strzelczyk wziął filety z kurczaka i pokazał na co go stać. Wyjątkowe nadzienie jest godne podziwu
Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.
Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.
Przepis na roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
3-4 piersi kurczaka
-
300 g pieczarek
-
2 ząbki czosnku
-
130-150 g sera żółtego
-
4 jaja
-
30 g majonezu, najlepiej domowego
-
pół pęczka natki pietruszki
-
1 płaska łyżeczka chili (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent
Zaczynamy od pokrojenia i podsmażenia pieczarek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość potem trzeba będzie przestudzić. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach. Łączymy go z posiekaną natką pietruszki oraz majonezem.
Gdy zawartość patelni stygnie, przygotowujemy kurczaka. Oczyszczamy go z błon i kawałków tłuszczu oraz kroimy na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka. Farsz w misce mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i ewentualnie chili.
Formujemy roladki, każdorazowo zaczynając od oprószenia kawałków kurczaka solą i pieprzem. Ilość farszu, jaką zamkniemy w mięsie, jest dowolna, lecz warto zadbać, by nie było do zbyt mało ani za dużo — roladki wtedy wyjdą bez smaku lub rozpadną się.
Gotowe mięsne zawijasy obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niezbyt dużym ogniu po 6-7 minut na stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z kurczakiem. Polecamy delikatne maślankowe kotlety z drobiowej piersi oraz prostą i pełną smaku domową chińszczyznę . Oba dania z pewnością przypadną do gustu waszej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
-
Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA