Smakosze.pl Przepisy Rośnie u nas i jest bardzo zdrowy, a Polacy go nie znają. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
Fot. Canva

Rośnie u nas i jest bardzo zdrowy, a Polacy go nie znają. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione

12 lutego 2025

Są zdrowe, pyszne i może je zajadać bez końca. Mowa oczywiście o owocach. Okazuje się, że jeden z nich jest kompletnie nieznany, mimo że rośnie w naszym kraju. Warto jednak go poznać, bo poza walorami smakowymi ma niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia.

Aktinidia, czyli minikiwi

Na hasło, że w Polsce mogłoby rosnąć kiwi , nawet malutkie, od razu czujemy się nieco bardziej jak mieszkańcy tropików. Cóż, z punktu widzenia planety lepiej byłoby jednak, żeby tropiki nie dotarły do nas. Mamy jednak, jak się okazuje, własne tropiki w domu: rośnie u nas minikiwi.

Tak nazywana jest aktinidia, roślina, która rzeczywiście – podobnie jak kiwi – przyszła do nas z dalekich krajów (konkretniej z Azji), ale dobrze czuje się tu , gdzie nawet Bociany przylatują na lato. Mało ją wciąż znamy, ale staje się coraz bardziej popularna. Warto więc zwrócić na nią baczniejszą uwagę.

miseczka aktinidii

Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste

Miniaturowe kiwi

To, co upodabnia aktinidię do kiwi, to pokrój owoców . Mają podobny kształt, chociaż są o wiele mniejsze, przez co nazwa minikiwi pasuje jak ulał. Owoce aktinidii są też bardziej schludne, bo pozbawione jednodniowego zarostu większych kuzynów, ogolone na gładko.

Czy aktinidia i kiwi są rzeczywiście spokrewnione? Ależ tak, i to całkiem blisko. Właściwie, to gdyby ktoś chciał bardzo się mądrzyć, może na zwykłe, włochate kiwi mówić: jadalne jagody aktinidii smakowitej ( actinidia deliciosa ).

kwitnienie kiwi

Aktinidia ostrolistna

Na kiwi mówi się czasem chiński agrest i jest to nazwa, która świetnie oddaje to, czym jest nasza dzisiejsza bohaterka. Minikiwi, zwane po prostu aktinidią, to owoce aktinidii ostrolistnej. Można jeść je na surowo, a nawet jest to bardzo zalecane.

Chodzi nie tylko o charakterystyczny smak owoców, lecz także, a może przede wszystkim, o ich korzyści dla diety . Aktinidia jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Aktinidia jest też bombą witaminy C (do 430 mg w 100 g owoców), którą serwuje się na szkorbut czy paradontozę. Pomaga też trzymać z daleka infekcje sezonowe.

rozkrojone minikiwi

Inne właściwości aktinidii

Minikiwi warto też jeść dla pozostałych witamin, zwłaszcza A, E i tych z grupy B . Pomogą one np. na problemy z cerą czy włosami. Liczne są też w owocach minerały: potas, wapń, cynk i żelazo. Dodajmy też luteinę, którą stosuje się w regulacji cyklu miesiączkowego, gdyż jest to po prostu inna nazwa progesteronu.

Minikiwi ma także taką przewagę nad maxi-kiwi, że nie trzeba go obierać . W sklepach szukajmy go jesienią i jedzmy, kiedy owoce są miękkie. Można dodawać je do sałatek, jeść z owsianką czy jogurtem, wrzucać do blendera ze smoothie. Nadają się także na przetwory . A przede wszystkim – to kolejny przysmak, którym możemy się delektować na zdrowie.

Wypróbuj też przepisy na racuchy z serkiem wiejskim i zupę ziemniaczaną .

pnącze aktinidii

Poszedł do modnej knajpy i zamówił schabowego. To, co znalazł pod mięsem wprawiło go w osłupienie
Poszedł po wędlinę do Biedronki i nagle to zobaczył. W głowie się nie mieści, sprawa dla Sanepidu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy