Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/1920/kotlety_mielone_98ce2e5cb7.jpg)
Czy kotlety mielone można faszerować? Jak najbardziej. Należy tylko odpowiednio wybrać nadzienie, które pomoże im zatrzymać wilgoć i doda właściwego smaku. Ten z poniższego przepisu nadaje się do tego idealnie.
Kotlety mielone z farszem
Mięso mielone to jeden z najczęstszych produktów w kuchniach – nie tylko naszej, lecz także tych z całego świata. Mielenie i siekanie musi być naprawdę starą techniką kulinarną. Zmiękcza ono mięso i czyni je lepiej strawnym, co nasi przodkowie – mniej biegli niż my dziś jesteśmy w rozumieniu chemii gotowania – musieli bardzo doceniać.
Dlatego też w przygotowaniu potraw z mięsa mielonego inspirować się można różnymi rozwiązaniami i kuchniami całego świata. Można więc podpatrzeć, jak kotlety mielone faszeruje się, by dodać im smaku i uczynić bardziej soczystymi. Jako farsz posłużyć mogą na przykład różne rodzaje sera, jak w tym wypadku.
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety5_1f3f16c046.jpg)
Kotlety z serkiem topionym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu. Na zdjęciach widzimy mięso faszerowane rozdrobnionym serkiem topionym z przyprawami. By spolszczyć taką potrawę można użyć np. bryndzy, która świetnie nadaje się na taki farsz.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 50 ml maślanki
- 50 g masła
- 40 g serka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, kmin rzymski, majeranek, wędzona papryka
- Mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia
![farsz na kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety2_22d7327229.jpg)
Kotlety faszerowane serem
Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek i wędzoną paprykę. Rozgniatamy widelcem, by rozluźnić i wymieszać masę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wybijamy jajko, dodajemy maślankę i posiekaną cebulę. Wyrabiamy na gładką masę.
![kulki mięsne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety3_05757fc035.jpg)
Do mięsa dodajemy bułki tartej tak, by osiągnąć konsystencję na kotlety. Przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na kleistą masę.
Z mięsa formujemy placuszki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy nakładamy po łyżeczce serowego farszu. Zaklejamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.
Kotlety mielone obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu. Kotlety smażymy na złocisto z obu stron i podajemy póki gorące.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z kaszy gryczanej i zupę ziemniaczaną.
![usmażone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety4_862b6f1bf9.jpg)
![Danie zrobione z mięsa mielonego i ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_1fec3d27a3.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![makaraon faszerowany mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_f4d8775386.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![gulasz](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_762956d921.jpg)
![lodówka w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/biedronka_c7edc62921.jpg)
![Magda Gessler i pączki](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_Gessler_a9b3db4bbb.jpg)
![zupa ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ziemniaczana_581ac2137a.jpg)
![racuchy z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_00d83de254.jpg)
![Ciasto na pierogi podczas wycinania z niego kółek](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_ede69a671c.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![Różyczki z pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_bfe7a47e8e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![krokiety z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_9b3d5c93bd.jpeg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![szyszkowy król](https://images.iberion.media/images/origin/szyszka_c52b9778b8.jpg)
![kasza gryczana](https://images.iberion.media/images/origin/kasza_gryczana_c575a78ec3.jpg)
![racuchy z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy1_752e036be1.jpg)
![jajka z sosem](https://images.iberion.media/images/origin/jajka_4e8900e4b0.jpg)
![Czerwona kapusta podana na dużym talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Czerwona_kapusta_a7a5a7b1bb.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![ciasto na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6578324ad1_85f750bfca.jpg)
![obiad na piątek](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_bez_miesa_6e56d87bee.jpg)
![Cebule w garnku z wodą](https://images.iberion.media/images/origin/Cebule_0b26580553.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Rafał Brzoska i Omenaa Mensah](https://images.iberion.media/images/origin/East_News_403102d1ee.jpg)
![szyszkowy król](https://images.iberion.media/images/origin/szyszka_c52b9778b8.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Karol Nawrocki](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01638656_0042_7089083154.jpg)
![Eurowizja 2025](https://images.iberion.media/images/origin/Eurowizja_2025_fot_KA_Pi_F_48faa4a8a9.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![„Smocza herbata” rozpuszcza tłuszcz](https://images.iberion.media/images/origin/zielona_herbata_freepik_df5121eadb.jpg)
![owoce na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/kiwi1_cf85674387.jpg)