Biorę serek wiejski i robię najlepsze naleśniki. W życiu nie jadłem lepszych

Oto przepis na białkowe naleśniki. Są bogatsze od tradycyjnych nie tylko w smaku, lecz także co do wartości odżywczych. Nie są natomiast trudniejsze w przygotowaniu.
Białkowe naleśniki
Tradycyjne naleśniki kojarzą się z pysznym śniadaniem, ale czy na pewno są na nie najlepsze? Najprostszy, przaśny przepis – z mąką i wodą, a także te nieco bogatsze, z mlekiem i jajkiem, składają się w większości z węglowodanów. Są pożywne, ale ma to swoją mroczną stronę.
Jest nią choćby indeks glikemiczny. Zwłaszcza w słodkich zestawieniach i pozbawione błonnika, danie takie szybko podnosi nam poziom cukru we krwi, wywołując głód, a następnie ospałość. Idą też w boczki – w końcu to głównie węglowodany.
Naleśniki z serkiem wiejskim
Oto więc przepis na naleśniki białkowe. Za dodatek tego makroskładnika odpowiada jego dobre źródło – serek wiejski. Naleśniki takie są kremowe i aksamitne, pasują do zestawień słodkich i słonych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml oleju
- Opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego
- Sól
Serek wiejski na śniadanie
Serek wiejski odsączamy z wody. Granulki miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mąkę, szczyptę soli, ewentualnie cukier waniliowy, a także proszek do pieczenia.
Do mąki wbijamy jajko i dodajemy płynne składniki – zmiksowany serek, mleko i olej. Wszystko miksujemy, aż połączy się w jednolite ciasto bez grudek. Jeśli będzie ono zbyt gęste, można dodać odrobinę wody z serka.
Naleśniki smażymy podobnie jak zwykłe. Na cienkiej warstewce masła klarowanego rozprowadzamy warstwę ciasta. Kiedy brzegi naleśnika będą ścięte, przewracamy go na drugą stronę, a następnie zsuwamy z patelni na talerz.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka po czesku i chipsy z obierków ziemniaków.





































