Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę serek wiejski i robię najlepsze naleśniki. W życiu nie jadłem lepszych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2025 21:00

Biorę serek wiejski i robię najlepsze naleśniki. W życiu nie jadłem lepszych

naleśniki na talerzu
Fot. Shutterstock

Oto przepis na białkowe naleśniki. Są bogatsze od tradycyjnych nie tylko w smaku, lecz także co do wartości odżywczych. Nie są natomiast trudniejsze w przygotowaniu.

Białkowe naleśniki

Tradycyjne naleśniki kojarzą się z pysznym śniadaniem, ale czy na pewno są na nie najlepsze? Najprostszy, przaśny przepis – z mąką i wodą, a także te nieco bogatsze, z mlekiem i jajkiem, składają się w większości z węglowodanów. Są pożywne, ale ma to swoją mroczną stronę.

Jest nią choćby indeks glikemiczny. Zwłaszcza w słodkich zestawieniach i pozbawione błonnika, danie takie szybko podnosi nam poziom cukru we krwi, wywołując głód, a następnie ospałość. Idą też w boczki – w końcu to głównie węglowodany.

naleśniki usmażone

Najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Bosacka nie podałaby go nawet kotu

Naleśniki z serkiem wiejskim

Oto więc przepis na naleśniki białkowe. Za dodatek tego makroskładnika odpowiada jego dobre źródło – serek wiejski. Naleśniki takie są kremowe i aksamitne, pasują do zestawień słodkich i słonych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml oleju
  • Opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego
  • Sól

serek wiejski

Serek wiejski na śniadanie

Serek wiejski odsączamy z wody. Granulki miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mąkę, szczyptę soli, ewentualnie cukier waniliowy, a także proszek do pieczenia.

Do mąki wbijamy jajko i dodajemy płynne składniki – zmiksowany serek, mleko i olej. Wszystko miksujemy, aż połączy się w jednolite ciasto bez grudek. Jeśli będzie ono zbyt gęste, można dodać odrobinę wody z serka.

ciasto na naleśniki

Naleśniki smażymy podobnie jak zwykłe. Na cienkiej warstewce masła klarowanego rozprowadzamy warstwę ciasta. Kiedy brzegi naleśnika będą ścięte, przewracamy go na drugą stronę, a następnie zsuwamy z patelni na talerz.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka po czesku i chipsy z obierków ziemniaków.

naleśniki