Rośnie u nas na potęgę, a Polacy w ogóle go nie znają. Ten owoc to eliksir zdrowia
Jedna z odmian jagody ma tyle właściwości odżywczych, że koniecznie musisz dodać ją do swojej diety. Ten mało znany owoc rośnie nawet w Polsce, dlatego warto poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach. Korzyści z jego spożywania jest więcej, niż mogłoby się wydawać.
Jagoda o niespotykanym kształcie
Polska jest jednym z największych producentów owoców w Unii Europejskiej. W ubiegłych latach nasi rolnicy, co roku dostarczyli od 3,9 mln ton do 5,4 mln ton. Wśród jabłek, śliwek i borówek znalazła się także jagoda kamczacka . To właśnie ten owoc powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Ma ogrom zalet, dzięki którym zyskał miano – eliksirem życia .
Jagoda kamczacka w porównaniu do tej, którą można zebrać w lesie, wyróżnia się podłużnym kształtem i kolorem o głębokiej, fioletowej barwie. Co ciekawe, owoc pochodzi z Azji, ale jak potwierdzają liczne uprawy, można hodować ją także w domu. Dlaczego ten owoc jest aż także wartościowy ?

Jagoda kamczacka – właściwości
Wbrew pozorom jagoda, jagodzie nierówna. Ta z odmiany kamczackiej jest najlepsza, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika i metabolitów. W składzie znajduje się także sporo witaminy C, a także pierwiastków, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, potas i magnez. To jednak nie koniec zalet.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W owocu sporo jest także polifenoli oraz antyoksydantów. Te składniki sprawiają, że spożywanie owocu, faktycznie może przedłużyć życie. Wszystko dlatego, że substancje przeciwdziałają starzeniu, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, a podobno nawet i przeciwnowotworowo. Korzyści jest więc cała masa.

Jak poprawnie spożywać jagodę kamczacką?
Tę odmianę jagody można spożywać dowolnie, a sposobów jest mnóstwo . Mimo wszystko warto poznać sposoby najzdrowsze, aby owoc dostarczył wszystkie cenne składniki. Dlatego warto dodać ją do owsianki, a nawet połączyć z jogurtem naturalnym. Trzeba jednak pamiętać, aby zawsze dokładnie myć zakupione owoce, aby nie narazić się na przykre dolegliwości trawienne .
Jagoda kamczacka może być także składnikiem przetworów . Sprawdzi się jako składnik dżemów, konfitury, soki, a także win oraz nalewek. W wypadku dwóch, ostatnich warto zachować umiar.
Choć jagoda najlepiej smakuje na świeżo, można ją także zamrozić. Dzięki temu zachowa się jej smak, świeżość, a przede wszystkim zawsze będzie pod ręką.
Sprawdź, czego nigdy nie dodawać do sernika oraz jakich ziemniaków lepiej unikać .
