Smakosze.pl Porady Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?
Jakub Kossakowski / materiały własne

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

20 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej kultowych polskich zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego wyśmienitego dania, które niezmiennie cieszy się sporą popularnością. Przy najbliższej okazji warto wzbogacić rosół o ocet.

Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek

Rosół można przygotować według rozmaitych przepisów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak robi go Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na nietypowy dodatek . Czasami wystarcza jeden składnik, by kompletnie odmienić nasz rosół.

Bez wątpienia rosół można uznać za jedna z najbardziej uwielbianych swojskich zup. Przez lata pojawiło się wiele odsłon przepisów na to wyśmienite danie. Okazuje się, że niektórzy mistrzowie kuchni dodają do rosołu ocet .

Rosół i ocet wydają się dosyć dziwnym połączeniem. Jednak niepozorny dodatek ponownie okazuje się istotnym elementem kulinariów. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto dodawać ocet do wody, podczas gotowania jajek .

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, który powołuje się na magazyn The Kitchn, rosół wzbogacony o ocet zyskuje na smakowitości . Nasza zupa stanie się również gęstsza. Jak ocet działa na rosół?

Rosół w wyjątkowej odsłonie

Pyszny rosół należy do grona potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za sprawą dodatku w postaci octu, zachwyt podczas konsumpcji jest praktycznie pewny .

Okazuje się, że ocet sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dlatego, że niepozorny dodatek niektóre tkanki, takie jak chrzestna . Przyśpiesza to powstawanie żelatyny i rezultacie rosół jest gęstszy.

Ocet najlepiej dodawać do rosołu w trakcie gotowania, kiedy umieściliśmy w garnku wszystkie pozostałe składniki. Wystarczy jedna łyżka i nasza zupa zmieni się w wyborny specjał rodem z najlepszych restauracji .

Rosół możemy wzbogacić o dowolny ocet. Dobrze sprawdza się zarówno spirytusowy, jak i winny. Podczas najbliższego gotowania, warto wykorzystać tę sztuczkę w praktyce. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy